:

Hur använder man snigeldynamit?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använder man snigeldynamit?
  2. Hur mycket kan man spränga med snigeldynamit?
  3. Hur snabbt verkar Snigeldynamit?
  4. Hur länge verkar Snigeldynamit?
  5. Hur mycket Snigeldynamit går åt?

Hur använder man snigeldynamit?

Eftersom snigeldynamiten expanderar vinkelrätt mot borrhålet, bör man borra så parallellt med den fria ytan som möjligt. Det ger största möjliga spräckning. Man blandar snigeldynamiten till en lätt rinnande, vällinglik konsistens med så kallt vatten som möjligt, om objektstemperaturen överstiger +10 ⁰C.

Hur mycket kan man spränga med snigeldynamit?

Snigeldynamit är en kalkbaserad produkt som blandas med vatten och expanderar långsamt när blandningen hårdnar. Vid expansionen uppstår ett tryck som överstiger 80 MPa (8000 ton/m²). Det innebär att granit, vars spräckhållfasthet ligger mellan 6–16 MPa, lätt kan spräckas.

Hur snabbt verkar Snigeldynamit?

Expansion och spräckning: Efter ungefär ett dygn brukar spräckningen vara färdig. Objektets uppbyggnad och temperatur avgör dock hur lång tid det tar. I berg kan det till exempel dröja flera dygn innan full spräckning har skett. Produkten levereras i 2, 4 eller 10 kg hinkar.

Hur länge verkar Snigeldynamit?

Snigeldynamiten är inget för den stressade. Man bör vänta i minst tre dygn för att få maximal spräckverkan – ibland längre. Stenen på bilden hade inte en enda spricka i sig efter två dygn.

Hur mycket Snigeldynamit går åt?

Borrning av hål Eftersom snigeldynamiten expanderar vinkelrätt mot borrhålet, bör man borra så parallellt med den fria ytan som möjligt. Det ger största möjliga spräckning. Blandning Blandas med 2,0–2,2 dl vatten/kg Finja Snigeldynamit. Använd en snabbgående blandare och vispa 2–4 minuter till en jämn massa.