:

Vilka moln ger nederbörd?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka moln ger nederbörd?
  2. Vad är Konvektiva moln?
  3. Hur fort kan moln färdas?
  4. Hur mycket vatten finns det i ett moln?
  5. Vad betyder molnen på SMHI?

Vilka moln ger nederbörd?

Det är endast nimbostratus och cumulonimbus som definitionsmässigt avger nederbörd. Dessa båda molns namn innehåller "nimbus" som på latin kan betyda antingen regnoväder eller moln.

Vad är Konvektiva moln?

Konvektiva moln är ofta ungefär lika höga som breda och kan snabbt växa till sig på höjden. De konvektiva molnen har ofta molnbasen på meters höjd och kan delas in i stackmoln (Cumulus) och bymoln (Cumulonimbus). ... Konvektiva moln bildas på grund av instabilitet i atmosfären.

Hur fort kan moln färdas?

Moln rör sig vanligen med vindens hastighet vilket innebär att de kan stå stilla när det inte blåser eller röra sig snabbt vid stark vind. På höga höjder kan det röra sig om hastigheter upp till 100 m/s eller mer. Formen på ett moln beror dels på hur vindarna blåser och hur luften rör sig i höjdled.

Hur mycket vatten finns det i ett moln?

Om vi till exempel samlar ihop alla dropparna från en kubikmeter luft i ett Cumulonimbus (bymoln, åskmoln) får vi ungefär ett gram vatten.

Vad betyder molnen på SMHI?

Mycket moln och lätt regn, med lätt nederbörd menas regnmängder på 0,5 mm eller mindre på en timme. Vanligen beskriver symbolen skurar och på sommarhalvåret innebär det bymoln som bildats ur stackmoln, som växt och tornat upp sig.