:

Vart finns gurkmeja?

Innehållsförteckning:

  1. Vart finns gurkmeja?
  2. Är gurkmeja krydda nyttigt?
  3. Är det farligt att äta för mycket gurkmeja?
  4. Hur ska man dricka gurkmeja?
  5. Hur ska man äta gurkmeja?
  6. Är gurkmeja en krydda?

Vart finns gurkmeja?

Egentligen är gurkmeja namnet på en art i växtfamiljen ingefärsväxter. Det är växtens jordstam, roten, som vi är mest bekanta med eftersom den vanligtvis kokas, torkas och sedan mals till ett gult gurkmejapulver. Gurkmejan härstammar från Sydostasien och den största producenten i världen är Indien.

Är gurkmeja krydda nyttigt?

Utöver att bidra med färg och en lätt bitter smak sägs gurkmeja även göra dig friskare. – Gurkmeja innehåller 3-5 procent kurkumin, som forskarna tror är en antioxidant med anti-inflammatoriska egenskaper, säger Sandra Flodström, hållbarhetschef på kryddföretaget Santa Maria.

Är det farligt att äta för mycket gurkmeja?

Gurkmeja kan av de flesta ätas i stora mängder utan några allvarliga konsekvenser. Förutom det har man kunnat visa att curcumin i sig inte är giftig i stora mängder.

Hur ska man dricka gurkmeja?

Du kan till exempel göra enligt följande: Ta 1 msk ekologisk pulveriserad gurkmeja (eller om du själv river färsk ekologisk rot av gurkmeja). Blanda med 1-2 msk kokosolja och en knivspets med NYMALEN ekologisk svartpeppar. Denna blandning kan du antingen äta som den är eller röra ner i maten du äter.

Hur ska man äta gurkmeja?

Att sjuda gurkmejan i max 10 minuter kan lösa ut kurkuminet och öka upptaget visar en amerikansk studie. Ett alternativ är att blanda gurkmeja i en kopp te eller lite hett vatten. Tänker även att det är grymt att helt enkelt ha gurkmeja i alla former av matlagning.

Är gurkmeja en krydda?

Kryddan får man från den kraftigt gula till gulorange jordstammen. ... Den färska jordstammen kokas i två till tre timmar, sedan soltorkas den i sex till åtta dagar, borstas och poleras för att sen slutligen malas till ett fint pulver. Gurkmeja är en viktig beståndsdel i curry.