:

Vad kan gullranka klättra på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan gullranka klättra på?
  2. Hur tar man hand om gullranka?
  3. Hur tar man stickling på gullranka?
  4. Hur fort växer gullranka?
  5. Hur delar man en gullranka?
  6. Hur binda upp Porslinsblomma?
  7. Var trivs gullranka?
  8. Hur stor kruka till gullranka?
  9. Hur tar man stickling på Garderobsblomma?
  10. Hur tar man skott från Elefantöra?

Vad kan gullranka klättra på?

Växtsätt och egenskaper hos gullranka Gullrankan klättrar upp längs trädstammarna i regnskogen och nästlar sig fast med luftrötter. Botaniskt är den en lian med meterlånga rankor. Längs stammen kommer luftrötter.

Hur tar man hand om gullranka?

SKÖTSELRÅD FÖR GULLRANKA: Låt torka upp emellan vattningarna. Näring: Ge näring en gång i veckan under sommarhalvåret och ca en gång i månaden på vinterhalvåret. Omvård: Spraya bladen regelbunden med en blomspruta. Plantering: Plantera om på våren och ge den en större kruka om rötterna behöver mer plats.

Hur tar man stickling på gullranka?

Gullrankan är enkel att ta en stickling av, du bara klipper en ranka i bitar med två bladfästen per bit. Stick ner dem i milt gödslad Såjord så bildas snart nya rötter.

Hur fort växer gullranka?

Gullrankan förökas genom att 5 cm långa sticklingar tas från moderplantor och sticks i ett odlingssubstrat. Substratet bör ha en god fukthållande förmåga och god syretillgång för att ge sticklingen bästa möjliga förutsättningar. Redan efter 1 – 2 veckor bildas nya blad medan rötterna utvecklas först efter 3 – 4 veckor.

Hur delar man en gullranka?

Det är lätt att ta sticklingar av gullranka. Det gör du genom att klippa av delar av rankorna i bitar på runt fem centimeter som har ett par blad och fäste.

Hur binda upp Porslinsblomma?

Hur du gör sedan: De flesta porslinsblommor får långa rankor, som kan bindas in. Titta på rankan så ser du, att bladen sitter på ena sidan. Linda rankorna kring spaljé eller annan uppbindning så att bladen kommer utåt. Då kommer mycket ljus på bladen och växten trivs.

Var trivs gullranka?

Trivs i fuktig luft och värme, inte under 15°. I mörkt läge blir bladen helt gröna, i sol bleks de och blir ljusa eller brokiga i färgen. Det finns även sorter med helt limefärgade blad och med vitt, ovanligt mönster. Unga plantor passar bra i hög kruka eller ampel, äldre kan fästas på spaljé.

Hur stor kruka till gullranka?

Känner man att det börjar bli trångt i krukan kan man byta upp sig en storlek. Det finns inga specifika regler, men typ 15% större brukar vara en bra riktlinje. En äldre gullranka som inte växer lika mycket behöver bara planteras om vartannat eller var tredje år.

Hur tar man stickling på Garderobsblomma?

Ta bladsticklingar genom att skära av ett småblad och stick ner det i en kruka med jord. Täck krukan med en plastpåse så blir det lättare att hålla jorden fuktig medan stickligen rotar sig. Efter några veckor brukar sticklingen ha fått rötter och kan då flytta ut från ”kuvösen” och till fönstret.

Hur tar man skott från Elefantöra?

Försök att ta med så mycket av rötterna som möjligt genom att gräva ur sticklingen från krukan hellre än att klippa av den precis där bladen börjar. Fokusera hellre på att försöka klippa så nära moderplantan du kan. Snurra lite på sticklingen och se efter så att den ser frisk och hel ut.