:

Vad kan klematis klättra på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan klematis klättra på?
  2. Hur sköter man en klematis?
  3. Hur hög blir en klematis?
  4. Hur trivs Klätterhortensia?
  5. Vad passar ihop med klematis?
  6. Var trivs klematis?
  7. Hur gödslar man klematis?
  8. Vilken klematis är Tåligast?
  9. Hur mycket jord behöver klematis?
  10. Hur djupt sätter man klematis?

Vad kan klematis klättra på?

De tar knappt någon plats när de klättrar på en spaljé mot plank, staket eller vägg men ger både grönska och blomprakt. Man kan låta klematis klättra på ett nätstaket eller direkt på marken som en täckande grönska.

Hur sköter man en klematis?

Klematis trivs i djup, näringsrik och jämnt fuktig jord med bra dränering. Blanda gärna kogödselkompost och benmjöl i jorden innan du planterar ut den. Ett tips är att fylla med grov sand närmast runt stänglarna för att ge extra bra dränering runt rothalsen på plantan.

Hur hög blir en klematis?

Sen storblommig klematis blir 2–4 meter hög. Den klarar sig i regel i zonerna I–II, men på gynnsamma växtplatser och med bra vinterskydd har många namnsorter bättre härdighet ända upp till zon V, som t ex Jackmanklematisen. Planteringsgropen för sen storblommig klematis ska vara minst 60 cm djup och bred.

Hur trivs Klätterhortensia?

Vacker året runt. Trivs i mullrik, fuktig jord med lågt pH. Växer långsamt de första åren. Klätterhortensian är lättskött och populär och passar att växa längs väggar, staket, som marktäckare eller låt den klättra upp på ett gammalt träd.

Vad passar ihop med klematis?

Men tillsammans med en sällskapsväxt som kompletterar klematisen färg- och formmässigt kan det bli en alldeles underbar syn!

  • Rosen 'Alchymist med Clematis 'Etoile Violette'
  • Vinranka 'Sukribe' och Clematis viticella 'Mme Julia Correvon'
  • Clematis 'Piilu' + vinranka 'Einset'

Var trivs klematis?

De trivs bäst i väldränerad, mullblandad, näringsrik och fukthållande (men inte blöt) jord. Man brukar säga a klematis vill ha ”huvudet i solen och föerna i skugga”. En vanlig rekommendation är a plantera låga perenner runt plantan för a skugga den nedre delen av stammen.

Hur gödslar man klematis?

Klematis, framförallt de storblommiga sorterna, vill ha god tillgång på vaen och näring. Gödsla tidigt på våren med brunnen stallgödsel 2l eller hönsgödsel 1dl som myllas ner i jorden. Använd flytande chrysan för riktigt snabb effekt.

Vilken klematis är Tåligast?

Sköna 'Carmencita' är en blomvillig och tålig italiensk klematis. Viticella-gruppen, italiensk klematis: Starkväxande sorter som blommar på årsskotten under hela sommaren. Tåliga och lättskötta. Bra sorter: 'Carmencita', 'Etoile Violette' och 'Madame Julia Correvon'.

Hur mycket jord behöver klematis?

Grundgödsla med ca en halv säck förmultnad kogödsel och en näve benmjöl per planta, mylla ner gödselmedlen ytligt. En väletablerad klematis kan klara sig bra utan extra gödsel men vårt råd är att varje år tillföra kompost och benmjöl. Det ger jorden en god mullhalt och näring som löser ut i långsam takt.

Hur djupt sätter man klematis?

Klematis planteras ca 5-10 cm djupare än omgivande marknivå. Fyll upp till marknivån med sand runt rothalsen.