:

Hur bildas svavelsyra?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bildas svavelsyra?
  2. Hur bildas svaveloxider?
  3. Var kommer svaveldioxid från?
  4. Hur bildas salpetersyra?
  5. Hur skapas försurning kemiskt?
  6. Hur bildas salpetersyra i atmosfären?
  7. Är det farligt att få i sig svaveldioxid?
  8. Hur påverkar svaveldioxid miljön?

Hur bildas svavelsyra?

Vid förbränning reagerar bränslets svavel med luftens syre och bildar svaveldioxid, SO2. Svaveldioxid oxideras vidare till svavelsyra, antingen genom reaktioner i vätskefas eller genom reaktioner i gasfas.

Hur bildas svaveloxider?

Vid förbränning av bränslen som innehåller svavel bildas svaveloxider, till största delen svaveldioxid, SO2. Hur mycket svaveldioxid som släpps ut från ett fartyg beror på mängden bränsle som används och på svavelhalten i bränslet.

Var kommer svaveldioxid från?

Det största bidraget kom från förbränning av fasta biobränsle som innehåller svavel. Även förbränning av avfall, torv, kol och olja bidrar men i mindre omfattning.

Hur bildas salpetersyra?

Salpetersyra framställs industriellt framförallt genom Ostwaldprocessen där ammoniak (tillverkad genom Haber-Bosch-processen) först oxideras till kväveoxid (NO), som i sin tur oxideras till kvävedioxid (NO2), som slutligen löses i vatten varvid viss mängd kväveoxid återskapas och recirkuleras.

Hur skapas försurning kemiskt?

Försurning innebär att sura ämnen tillförs marker och vattendrag i högre takt än de bortförs och därmed höjer koncentrationen av vätejoner. I Sverige är den största källan till detta orsakad av människor genom förbränning av fossila bränslen. Kväveoxider och svaveldioxid är de två ämnena i avgaserna som försurar mest.

Hur bildas salpetersyra i atmosfären?

Orsaken till försurning är ofta förbränning av fossila bränslen. Vid förbränning bildas svaveloxider och kväveoxider. Dessa gaser sprids ut i atmosfären där de reagerar med vattenånga och bildar svavelsyra och salpetersyra.

Är det farligt att få i sig svaveldioxid?

Stänk av kondenserad svaveldioxid kan orsaka köldskador på huden och grumling av hornhinnan i ögonen. Vattenlöst svaveldioxid fräter på huden och ögonen. Vid långvarig kontakt kan svaveldioxid öka risken för sjukdomar i luftrören, orsaka kronisk luftrörskatarr och skada tandemaljen.

Hur påverkar svaveldioxid miljön?

Svaveldioxid är en färglös och hostretande gas. Den släpps ut vid förbränning av fossila bränslen och andra svavelhaltiga ämnen. Svaveldioxid släpps ut även från naturliga processer såsom vulkanutbrott. Svaveldioxid oxideras i atmosfären och bildar svavelsyra, vilket bidrar till försurning av mark och vatten.