:

Vad var den homeriska frågan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad var den homeriska frågan?
  2. När är Homeros född?
  3. Under vilken epok skrevs Iliaden?
  4. Hur börjar Odysséen?
  5. Vad ville Homeros förmedla?
  6. Vad handlar illiaden och Odyssen om?
  7. Hur var Odysseus som person?
  8. Vilka slogs i Troja?
  9. Vad är ett stående epitet?
  10. Hur är Odysseen skriven?

Vad var den homeriska frågan?

Frågan om Homeros var en verklig historisk person eller ej och huruvida han ensam skrev de båda verken, "den homeriska frågan", är dock mycket omdiskuterad. ... Det anses att Iliaden är det äldre av verken och att Odysséen författades några årtionden senare. De beskriver händelser under och kring det trojanska kriget.

När är Homeros född?

Homeros levde enligt modern forskning troligen på 700-talet f. Kr. Vissa tror att han var en joner från mindre Asien, antagligen från ön Chios.

Under vilken epok skrevs Iliaden?

Det är troligare att dessa verk härstammar från en lång tradition av muntlig poesi. Iliaden och Odysséen dateras traditionellt till 700-talet f.Kr., men anses av vissa forskare ha tillkommit senare. Iliaden omfattar cirka 16 000 verser och indelades av grekerna i 24 sånger.

Hur börjar Odysséen?

Odysseus irrfärder börjar när han och hans män lägger ut från Troja efter dess fall. ... Den tog dock tio år, och av den besättning på sammanlagt 500 man som lämnade Troja i en flottilj med tolv skepp, skulle Odysseus ensam få återse fädernejorden.

Vad ville Homeros förmedla?

Anhalt menar att Iliaden inte är en oproblematisk hjältesaga, utan att den istället ifrågasätter huvudpersonernas blodiga kamp och dess följder för samhället: vreden hos Akilles, grekernas främste krigare, kom att skänka sorg och död åt såväl greker som trojaner. Homeros visar att även fienden är mänsklig.

Vad handlar illiaden och Odyssen om?

Iliaden skildrar en händelse under det tionde och sista året av det trojanska kriget - grekernas krigståg mot Troja. ... Odysséen är fortsättningen på Iliaden. Den berättar om en av grekernas hjältar, Odysseus, som på hemfärden från Troja råkar ut för en mängd äventyr.

Hur var Odysseus som person?

Han var en slug man och en skicklig kämpe. Det var tack vara hans list som grekerna till slut lyckats inta Troja. Nu seglade han hemåt med flera skepp i sitt följe. Odysseus hade redan varit borta i tio år.

Vilka slogs i Troja?

På trojanernas sida

  • Afrodite, Ares, Leto, Apollon, Artemis (gudar)
  • Priamos, kung av Troja.
  • Hektor och Paris, hans söner.
  • Helena, Menelaos hustru.
  • Hecuba, Priamos hustru.
  • Andromache, Hektors hustru.
  • Kassandra, sierska och dotter till Priamos.
  • Aeneas, hjälte.

Vad är ett stående epitet?

Epitet[redigera | redigera wikitext] Stående epitet är en egenskap som ständigt anges tillsammans med ett visst namn. Detta tillämpades flitigt i den grekiska hexameterdiktningen. Några exempel på detta är den snabbfotade Akilles, den sköna Helena, den mäktige kung Agamemnon, den mångförslagne Odysseus.

Hur är Odysseen skriven?

Odysséen är skriven på det gamla versmåttet "hexameter". Detta gör att det till en början känns svårt att läsa boken men kommer man väl in i den rätta rytmen (det kan ta ett tag) går det som en dans. Det sägs att Erland Lagerlöf har gjort en av de mest förnämsta tolkningarna av Odysséen.