:

Hur får vi vårt dricksvatten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får vi vårt dricksvatten?
  2. Vad är vatten gjord av?
  3. Varifrån kommer vattnet i en sjö?
  4. Var tar Stockholm sitt dricksvatten?
  5. Varifrån kommer vattnet i Malmö?
  6. Varifrån kommer Stockholms vatten?
  7. Vad är dricksvatten i Sverige?
  8. Vad är fördelningen av dricksvatten i Sverige?
  9. Hur mycket vatten går det att dricka på jorden?

Hur får vi vårt dricksvatten?

Vårt dricksvatten kommer ifrån ytvatten eller grundvatten, alltså från sjöar och åar eller från vatten som finns nere i marken. Det finns olika typer av vattenverk där vattnet renas från växter, partiklar och ämnen vi inte vill ha i vårt dricksvatten. ... Vatten renas på vattenverket i flera steg.

Vad är vatten gjord av?

vatten, kemisk förening mellan väte och syre, med formeln H2O. I naturligt vatten finns även molekyler av tungt vatten; se deuterium och tritium. Vatten kan förekomma i fast form (is), flytande form och gasform (vattenånga).

Varifrån kommer vattnet i en sjö?

Sjöar bildas i naturliga sänkor i jordytan av det vatten som tillförs genom nederbörd direkt på sjöytan och på marken inom sjöns tillrinningsområde. Nederbörden från tillrinningsområdet når sjön genom marken och i små eller stora vattendrag.

Var tar Stockholm sitt dricksvatten?

Stockholms dricksvatten produceras vid Norsborgs och Lovö vattenverk. Vattnet renas i flera steg innan det pumpas ut på ledningsnätet och levereras hem till dig.

Varifrån kommer vattnet i Malmö?

Sydvatten äger och driver Vombverket. Burlöv, Malmö (stora delar), Staffanstorp, Bara i Svedala kommun, Vellinge samt delar av Lund och Eslöv får sitt dricksvatten från Vombsjön via Vombverket. Ca 350 000 invånare får sitt dricksvatten från Vombverket.

Varifrån kommer Stockholms vatten?

Stockholms dricksvatten produceras vid Norsborgs och Lovö vattenverk. Vattnet renas i flera steg innan det pumpas ut på ledningsnätet och levereras hem till dig.

Vad är dricksvatten i Sverige?

  • Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. I Sverige använder varje invånare cirka 160 liter vatten per dag, varav tio liter till dryck och matlagning. I Sverige är det självklart att vi ska kunna dricka vattnet direkt ur kranen utan att bli sjuka och vi vill inte heller att vattnet ska vara grumligt, färgat eller lukta illa.

Vad är fördelningen av dricksvatten i Sverige?

  • Fördelning dricksvatten. I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. 60 liter för personlig hygien. 30 liter för toalettspolning. 15 liter för disk. 15 liter för tvätt. 10 liter för mat och dryck. 10 liter övrigt.

Hur mycket vatten går det att dricka på jorden?

  • Det finns cirka 000 000 miljarder liter vatten på jorden, men det är bara en liten del som går att använda som dricksvatten. Den största mängden vatten utgörs av saltvatten som vi inte kan dricka. Bara tre procent är sötvatten.