:

Vad betyder olika moln?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder olika moln?
  2. Hur mycket vatten i moln?
  3. Vad betyder svarta moln?
  4. Hur långa är moln?
  5. Vad kallas höga moln?

Vad betyder olika moln?

Så länge molnen är lika höga som breda ger de inget regn, utan mest fint väder med lätt eller växlande molnighet. ... När molnen är mer höga än breda brukar det förekomma regnskurar men de avtar oftast till kvällen och ger utrymme för solen igen.

Hur mycket vatten i moln?

Det motsvarar 10 miljoner kg eller 10.000 ton vatten. En imponerande siffra, men trots allt inte så mycket. För om vi tänker oss att vi placerar allt detta vatten på marken under molnet - hur djupt blir då vattnet? Arean under det antagna molnet är 1 miljon kvadratmeter.

Vad betyder svarta moln?

Moln som ligger i skugga för solljuset kommer att uppfattas som ännu mörkare och svartare "än det är" jämfört med omgivande solbelysta moln. Denna effekt bidrar till att åskväder nästan ser svarta ut om delar av åskmolnet är solbelyst.

Hur långa är moln?

De består av enstaka s k cumulusmoln, eller stackmoln, som bildar rader i vindens riktning. En molngata kan bli upp till 100 kilometer lång, och avståndet mellan två bredvidliggande molngator brukar vara 2-8 kilometer. Ett område med molngator kan bli flera hundra kilometer långt och brett.

Vad kallas höga moln?

Höga moln är moln som ligger på en höjd av 5 km eller mer, och hit hör bland annat Cirrus (fjädermoln). Cirrus är tunna trådiga och ibland diffusa molnslöjor som består av iskristaller. Även Cirrostratus (slöjmoln) som ofta är helt diffusa skikt tillhör de höga molnen. De är så tunna att solen lyser igenom.