:

Vart finns Havsgeting?

Innehållsförteckning:

  1. Vart finns Havsgeting?
  2. Var finns Box Jellyfish?
  3. Vilken är världens farligaste manet?
  4. Var finns Klängmaneten?
  5. Var i världen finns brännmaneter?

Vart finns Havsgeting?

Havsgetingen lever i vattnen norr om Australien, samt i närliggande tropiska vatten.

Var finns Box Jellyfish?

The box jellyfish (kubmanet), även kallad ”sea wasp” (havsgeting), är en av världens giftigaste skapelser. Det finns i världens varmaste hav. En ytterst farlig variant av kubmaneten är den pyttelilla ”Irukandji”, som lever längs Australiens östkust.

Vilken är världens farligaste manet?

Bland de giftigaste arterna runt om i världen finns Portugisisk örlogsman (Blåsmanet, Physalia physalis, eng. "Man-of-War"), Kubmanet (Chironex fleckeri) och Irukandjimanet (Carukia barnesi). Dessa maneter orsakar varje år massvis av svåra sting ("stingers") med allvarliga förgiftningstillbud, till och med dödsfall.

Var finns Klängmaneten?

Det är en liten manet, bara 2,5 centimeter och klänger sig gärna fast i ålgräs och är som mest aktiv på nätter då den simmar. Normalt finns Klängmaneten i Asien och Ryssland, men nu med varmare hav har den även hittat till den svenska kusten, som även fanns i Sverige för närmare 90 år sedan.

Var i världen finns brännmaneter?

Röd brännmanet (vanlig brännmanet) Den röda brännmaneten, som ibland kallas för ”Lejonman” eller ”Lejonmanet” p.g.a. dess engelska namn Lion's mane jellyfish, finns i Arktis, norra Atlanten och norra Stilla Havet. Den röda brännmaneten kan bli väldigt stora i rätt förhållanden, dock inte i Sverige.