:

Hur är en person med schizofreni?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är en person med schizofreni?
  2. Hur många lever med schizofreni?
  3. Vad är det schizofreni?
  4. Hur kan man förebygga schizofreni?
  5. Kan man jobba med schizofreni?

Hur är en person med schizofreni?

Schizofreni är en psykossjukdom som innebär att du har återkommande psykoser. Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer. Med tidig behandling och stöd kan du ofta återhämta dig och få en fungerande vardag.

Hur många lever med schizofreni?

Livstidsrisken för att någon gång i sitt liv insjukna i schizofreni är cirka 0,7 %. I Sverige lever idag cirka 40 000 personer med schizofrenidiagnos och årligen insjuknar nya individer i schizofreni.

Vad är det schizofreni?

Schizofreni är en hjärnsjukdom som drabbar cirka en procent av befolkningen. Sjukdomen utgör ett stort folkhälsoproblem och påverkar miljontals människor och deras familjer världen över. Den totala kostnaden för psykossjukdom har i Europa uppskattats till 94 miljarder € per år.

Hur kan man förebygga schizofreni?

Man känner inte ännu till orsakerna till schizofreni så bra att sjukdomen kunde förebyggas. Den viktigaste ärftliga faktorn vid schizofreni är att sjukdomen eller en annan psykos förekommer hos en nära släkting. Då är risken att insjukna tio gånger så hög som hos den övriga befolkningen.

Kan man jobba med schizofreni?

Vid schizofreni är förmågan till arbete, utbildning och socialt samspel reducerad. Patienter med schizofreni har 15–20 års kortare livslängd till följd av kroppsliga sjukdomar, t ex kardiovaskulära. Stigmatisering och diskriminering av personer med schizofreni är vanlig.