:

Hur gammal blir en bananfluga?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gammal blir en bananfluga?
  2. Vart kommer Bananfluger ifrån?
  3. Hur länge lever en Blomfluga?
  4. Vart kommer Blomflugorna ifrån?
  5. Vad är en bananfluga?
  6. Varifrån kommer bananflugan från?
  7. Vad är bananflugor som råkar ut för?
  8. Hur kan man dränka bananflugor?

Hur gammal blir en bananfluga?

Det kanske verkar konstigt att flugorna utvecklade något som liknar alkoholberoende på några få dagar. Men då får man komma ihåg att en vuxen bananfluga bara lever några veckor.

Vart kommer Bananfluger ifrån?

– Man får med sig dem från affären när man köper frukt eller så kommer de utifrån trädgården. Flugorna lägger ägg i skadad eller övermogen frukt och ganska snabbt utvecklas de sedan till färdig fluga - och det är därför rummet ganska snabbt kan bli fullt av flugor, säger Lars-Åke Janzon.

Hur länge lever en Blomfluga?

Vattenflugor är ganska kortlivade som vuxna, de lever inte ens en vecka, nematoderna däremot kan vara långlivade i jorden om de inte utsätts för mycket värme eller uttorkning. Nematoderna använder fluglarver som värddjur, de släpper fri en bakterie som dödar larven och nematoderna förökar sig.

Vart kommer Blomflugorna ifrån?

Sorgmyggor är vanliga i naturen och kommer ofta in i hemmet genom jorden, de kan till exempel krypa in i jordpåsar och lägga ägg där. Sen har du helt plötsligt små svarta myggor som svärmar runt dina blomkrukor, där de lägger ägg i jorden och får de fäste äter sedan larverna på rötterna.

Vad är en bananfluga?

  • Bananfluga är en art i släktet bananflugor och tillhör familjen daggflugor. Flugkroppen är vanligtvis 2-2,5 millimeter lång och namnet bananflugor (fruit flies) har den fått av att den ofta påträffas vid frukt. Flugans livslängd är ungefär en månad vid en temperatur om 29 °C.

Varifrån kommer bananflugan från?

  • Bananflugan kommer ursprungligen från Afrika, från regionen nära ekvatorn, men har sedan spridits över nästan hela världen och har idag en global utbredning i miljöer kopplade till dess kommensalism med människan. Arten finns så långt norrut som Tammerfors i Finland och så långt söderut som Tasmanien i Australien.

Vad är bananflugor som råkar ut för?

  • Bananflugor är något alla råkar ut för och tack vare att bananflugorna är ganska känsliga samt har en kort livscykel är de lätta att få bort med rätt åtgärder: Fällor: Gör enkelt din egna fälla genom att blanda till ett glas med en del vatten, några droppar diskmedel, en del vinäger och två delar honung.

Hur kan man dränka bananflugor?

  • Enklast och effektivast: Dränka bananflugor genom att ställa ut en skål med vinäger eller ättika och diskmedel. En annan enkel lösning: Ställ ut en nästintill tom flaska med gammalt vin eller öl. Mer sofistikerad och avancerad lösning: bli av med bananflugor med hjälp av vinäger och plastfolie.