:

Hur avgifter påverkar fonder?

Innehållsförteckning:

  1. Hur avgifter påverkar fonder?
  2. Vad finns det för avgifter?
  3. Varför välja fonder med låg avgift?
  4. Varför låg avgift fonder?
  5. Vad innebär avgift?
  6. Vad är en årlig avgift i fonden?
  7. Vad ingår i en årlig avgift?
  8. Vad är courtage i fonden?

Hur avgifter påverkar fonder?

Avgifter urholkar värdet på ditt sparande mer än du tror Tumregeln är att aldrig, förutom i undantagsfall, betala mer än max 0.4 procent i avgift för en fond eller sparprodukt. ... Det visar hur avgifterna som bolaget och fonderna tar ut, äter upp kapitalet på sikt.

Vad finns det för avgifter?

Exempel på avgifter

  • Fast avgift.
  • Rörlig avgift.
  • Anslutningsavgift.
  • Arbetsgivaravgift.
  • Fakturaavgift.
  • Fastighetsavgift.
  • Förseningsavgift.
  • Inkassoavgift.

Varför välja fonder med låg avgift?

En låg avgift gör att ditt pensionskapital inte äts upp av höga avgifter. Ett riktmärke för en låg avgift i en global aktieindexfond är 0,2 procent. Om du väljer mellan likartade fonder är det bra att välja den med lägst avgift. Om du exempelvis vill välja en global aktiefond så välj den med lägst avgift.

Varför låg avgift fonder?

Om det går sämre för fonden blir din avkastning mindre och du betalar en mindre avgift i kronor. Är avgiften det viktigaste kriteriet för just dig, välj en fond med låg avgift. Tänk dock på att avkastning och risk hänger nära samman. Likaså vilken tidshorisont du har för ditt sparande.

Vad innebär avgift?

Avgift innebär ett pris för en tjänst. Begreppet används både inom den privata sektorn och den offentliga sektorn. Inom den offentliga sektorn är den huvudsakliga skillnader mellan avgifter och skatter att avgifterna är kopplade till en motprestation eller nyttighet, medan skatterna saknar en sådan koppling.

Vad är en årlig avgift i fonden?

  • Årlig avgift utgörs av förvaltningsavgiften samt övriga kostnader som tas ur fonden. De övriga kostnaderna kan till exempel vara kostnader för de ingående fonderna i en fond-i-fond. Det årlig avgift inte inkluderar är kostnader för köp och försäljning av aktier och räntepapper i fonden (courtage) eller om fonden har en prestationsbaserad avgift.

Vad ingår i en årlig avgift?

  • I årlig avgift ingår bland annat förvaltningsavgift samt övriga kostnader till exempel distributionskostnader, registreringsavgifter samt avgifter till investeringsrådgivare. Årlig avgift används bland annat i Faktabladen och innehåller samtliga kostnader förutom fondens courtagekostnader, resultatbaserade avgifter och köpavgifter.

Vad är courtage i fonden?

  • Courtage är kostnader som fondförvaltaren betalar för köp och försäljning av värdepapper i fonden. Det varierar över tiden och kan inte anges i förväg. Courtaget betalas ur fondförmögenheten. För mer information om transaktionskostnader/courtage se respektive fonds Fondrapport.