:

Vilka äpplen är godast till äppelpaj?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka äpplen är godast till äppelpaj?
  2. Vilka äpplen ska man ha till äppelpaj?
  3. Vad är grundämnet helium?
  4. Vad är en heliumballong?
  5. Vad är atomnumret för helium?

Vilka äpplen är godast till äppelpaj?

Välj gärna en fast äppelsort med bra syra, t. ex. Jonagold, Aroma, Ingride Marie eller Ginger Gold. Vi har en riktigt bra äppelskalare (äppelsvarv) som vi rekommenderar att ha hemma om du har mycket äpplen att ta hand om!

Vilka äpplen ska man ha till äppelpaj?

Möjligen kan man säga att t ex Belle de Boskoop, som har ett ganska grovt skal och en påtaglig syra, passar bäst som matäpple, men annars är de allra flesta äpplesorter både matäpplen och ätäpplen. T. ex Gravenstein, som är Rolls Royce-äpplet att göra äpplekaka på, är ju fantastiskt gott att äta som det är.

Vad är grundämnet helium?

  • Helium är grundämne nummer två i det periodiska systemet, en färglös och luktlös ädelgas. Ämnet har lägst kokpunkt av alla grundämnen, och endast vid högt tryck övergår det i fast form. Helium är det näst vanligaste grundämnet i universum.

Vad är en heliumballong?

  • Vid 0 °C och 1000 kPa är helium är en färglös gas utan lukt och smak. Densiteten är 0,178 kg/m 3, eller knappt en sjundedel av luftens. En heliumballong med volymen 1 m 3 lyfter 1,115 kg, inklusive sin egen massa. Den låga densiteten inverkar även på ljudhastigheten, som är 971 m/s, eller knappt 3 gånger ljudhastigheten i luft.

Vad är atomnumret för helium?

  • Detta tal är även atomnumret för helium vilket betyder att helium har två protoner i sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för helium är He och grundämnet hör till ämnesklassen ädelgaser.