:

När producerar kroppen D-vitamin?

Innehållsförteckning:

  1. När producerar kroppen D-vitamin?
  2. Vad bidrar D-vitamin till?
  3. Vad är Vitamin D 3 bra för?
  4. Vilken D-vitamin ska man välja?
  5. Vad kan man få i sig av D-vitamin?
  6. Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?
  7. Vilken form av D-vitamin finns i din hud?
  8. Har du brist på D-vitamin?

När producerar kroppen D-vitamin?

Solens UV-strålning gör att huden kan bilda D-vitamin. Hur länge en person behöver vara i solen för att bilda D-vitamin är individuellt. Under vintern när det inte produceras något aktivt vitamin D är människor i Norden mer beroende av D-vitamin från kosten. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen sommartid.

Vad bidrar D-vitamin till?

D-vitamin bidrar till det normala upptagandet och användningen av kalcium, vilket i sin tur är viktigt för att bibehålla normal benstruktur och friska tänder. Tillräckligt intag av vitaminet bidrar till normala kalciumnivåer i blodet, liksom upptagandet av det viktiga mineralet fosfor.

Vad är Vitamin D 3 bra för?

Några viktiga och kända funktioner är att D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion, normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor och spelar en roll i celldelningsprocessen. Det bidrar även till att bibehålla normal benstomme, tänder och muskelfunktion.

Vilken D-vitamin ska man välja?

Vi anser produkten Core Vitamin D3 5000 IE vara det bästa D-vitamintillskottet på marknaden i dagens läge. Core Vitamin D3 5000 IE – vinnaren i vårt test!

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

  • Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Vilken form av D-vitamin finns i din hud?

  • Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.

Har du brist på D-vitamin?

  • D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.