:

Varför har man borderline?

Innehållsförteckning:

  1. Varför har man borderline?
  2. Kan man ha borderline och bipolär?
  3. Har Ni någon som har borderline?
  4. Vilka kriterier måste man uppfylla för att ställa diagnosen borderline?
  5. Vad är tecken på förtvivlan hos borderline?

Varför har man borderline?

Orsaker till borderline personlighetssyndrom Orsaken till att vissa utvecklar syndromet är inte klarlagd. Sannolikt påverkar både arv och miljö. Personer med en nära genetisk släkting med borderline har ökad risk att själva drabbas. Stressande händelser i barndomen kan också ge en ökad sårbarhet.

Kan man ha borderline och bipolär?

Recidiverande depressioner kan vara fas i bipolär sjukdom där en manisk eller hypoman fas visar sig så småningom. Hypertymt temperament (se nedan under Symtom) kan vara del i bipolär sjukdom. Borderline personlighetsstörning uppträder ofta tillsammans med bipolär sjukdom (se avsnittet Personlighetsstörningar).

Har Ni någon som har borderline?

  • Detta är mina tips till er som har eller lever med någon som har borderline. 1. När du frågar din anhörig om hur den personen mår måste du vara redo och beredd på svaren. En person som öppnar upp sig om sina känslor och tankar behöver inte någon som kritiserar eller bestraffar den. Visa att du finns där, att du bryr dig och är där för att lyssna.

Vilka kriterier måste man uppfylla för att ställa diagnosen borderline?

  • Om man går efter DSM-IV (upplaga 4 av DSM) så måste fem av följande nio kriterier uppfyllas för att diagnosen borderline ska ställas. Gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer. Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5 räknas inte in här.

Vad är tecken på förtvivlan hos borderline?

  • Känslor av förtvivlan, ensamhet, nedstämdhet, irritation och ångest är vanliga hos en person med borderline. Känslorna är också instabila vilket betyder att man i ena stunden kan vara lugn och harmonisk för att i andra stunden känna sig uppjagat och ledsen.