:

Vad räknas som ångest?

Innehållsförteckning:

  1. Vad räknas som ångest?
  2. Vad menas med Förväntansångest?
  3. Hur kan du bli av med ångesten?
  4. Varför är ångest något fel på dig?
  5. Har du långvarig ångest?

Vad räknas som ångest?

Stark rädsla och oro som känns i kroppen kan vara ångest. Ångest är obehagligt, men inte farligt. Du kan få hjälp att hantera ångest om det påverkar dig mycket i livet.

Vad menas med Förväntansångest?

Om du tänker mycket på hur obehaglig du upplever din ångest och lever med en rädsla för att ångesten ska komma tillbaka kallas det för förväntansångest. Om din förväntansångest gör att du börjar undvika situationer som du förknippar med att få ångest, kan ångesten tvärtom bli starkare.

Hur kan du bli av med ångesten?

  • Många som har ångest vill snabbt bli av med de obehagliga känslorna. Men om du stannar kvar i ångesten kommer du att märka att den minskar efter en stund. När du får ångest kan du pröva att göra så här: Sätt dig på en stol och tryck ner fötterna i golvet eller marken och känn efter hur det känns.

Varför är ångest något fel på dig?

  • Ångest är inte ett tecken på att det är något fel på dig. Det är en naturlig reaktion på att någonting skrämmer dig. Symtomen du upplever beror på att hjärnan skickar signaler till kroppen. Kroppen gör sig redo att hantera situationen genom att öka mängden stresshormoner i blodet.

Har du långvarig ångest?

  • Långvarig ångest kan göra att du blir känsligare för stress, känner dig rastlös, otålig och lättirriterad. Du kan också få sömnsvårigheter. Om du använder alkohol eller droger för att lindra din ångest finns det en risk att du utvecklar ett beroende. Därför är det viktigt att du lär dig att hantera din ångest på andra sätt.