:

Är det lätt att få jobb som bibliotekarie?

Innehållsförteckning:

  1. Är det lätt att få jobb som bibliotekarie?
  2. Vad tjänar bibliotekarier?
  3. Vad krävs det för att arbeta på bibliotek?
  4. Vilken utbildning för bibliotekarie?
  5. Hur mycket tjänar en arkivarie?
  6. Kan man bli bibliotekarie utan utbildning?
  7. Vad gör en skolbibliotekarie?
  8. Vad gör en bibliotekschef?
  9. Hur blir man bibliotekschef?
  10. Vad gör en Arkivutredare?

Är det lätt att få jobb som bibliotekarie?

Arbetsmarknaden för bibliotekarier är i balans det närmaste åren. ... På fem års sikt bedömer vi att det fortsatt kommer att vara liten konkurrens om jobben och att bristen på bibliotekarier kommer att öka ytterligare.

Vad tjänar bibliotekarier?

Löneutvecklingen skiljer sig också mellan olika arbetsmarknadssektorer, det vill säga om du är anställd inom offentlig eller privat sektor. Medianlönen för nyexade bibliotekarier är 30 000 kronor per månad. Medianen ca 10 år efter examen är 35 500 kronor och medianen ca 20 år efter examen 38 000 kronor.

Vad krävs det för att arbeta på bibliotek?

Utbildning som krävs för att få jobb som biblioteksassistent är lägst gymnasiekompetens, men helst ska man ha någon form av eftergymnasial utbildning med administrativ inriktning. Kunskaper i beteendevetenskap, kulturvetenskap, historia, data/it och i litteraturkunskap är mycket meriterande.

Vilken utbildning för bibliotekarie?

För att bli bibliotekarie krävs en eftergymnasial utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap.

Hur mycket tjänar en arkivarie?

Medianlönen för nyexade arkivarier är 29 500 kronor. Medianlönen 10 år efter exmen är 35 000 kronor och efter kronor.

Kan man bli bibliotekarie utan utbildning?

För att bli bibliotekarie måste du utbilda dig inom det biblioteks- och informationsvetenskapliga området. Här får du exempelvis lära dig om biblioteken och dess användare, men även om kunskapsorganisering, exempelvis om hur kunskap och information ska hanteras och dokumenteras.

Vad gör en skolbibliotekarie?

Skolbibliotekariens yrkesutövning sker inte bara i biblioteket. Hen leder och deltar ofta i pedgogiska aktiviteter i klassrummet. Undervisning i informationshantering och källkritik, textsamtal i grupp och deltagande i läsfrämjande projekt är bara några exempel på arbetsuppgifter.

Vad gör en bibliotekschef?

Arbetsuppgifter och ansvar utgörs av verksamhetsutveckling, ett helhetsansvar samt deltagande i ledningsgrupp och/eller styrelsegrupp.

Hur blir man bibliotekschef?

Tidigare erfarenhet som efterfrågas i platsannonserna handlar om ledarskap i olika former samt mer traditionella chefsarbeten. Personliga egenskaper som värdesätts är kommunikativ förmåga, samarbetsförmåga och nätverkande samt personalengagemang och coachning.

Vad gör en Arkivutredare?

Planerar, utreder och handlägger ärenden inom offentlig sektor, företag och organisationer. Utarbetar rapporter, utredningar m.m. Utformar direktiv och förordningar samt utövar tillsyn.