:

Är hedersförtryck olagligt?

Innehållsförteckning:

  1. Är hedersförtryck olagligt?
  2. Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?
  3. Vad görs i Sverige för att förhindra den här typen av brott?
  4. Vem utför hedersvåld?
  5. Hur yttrar sig hedersrelaterat våld?
  6. Vad menas med hedersförtryck?
  7. Hur många lever under hedersförtryck i Sverige?
  8. Varför begås hedersvåld?

Är hedersförtryck olagligt?

Hedersrelaterat våld är olagligt Det här kallas för hedersrelaterat våld eller förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Det bryter också mot de mänskliga rättigheterna, och FN:s barnkonvention.

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort samhällsproblem och innefattas av regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. ... Hedersrelaterat våld och förtryck uppstår för att skydda eller återupprätta en familjs eller en större släkts heder och sociala anseende.

Vad görs i Sverige för att förhindra den här typen av brott?

Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är allvarliga samhällsproblem som medför stort lidande för dem som utsätts. Regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor innebär en långsiktig och omfattande satsning för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.

Vem utför hedersvåld?

I familjer som lever i med hedersnormer är det oftast männen som bestämmer och kontrollerar familjens medlemmar. Även kvinnor kan stödja eller tvingas stödja detta och kan också vara utövare av våld och förtryck.

Hur yttrar sig hedersrelaterat våld?

Hedersrelaterat våld utmärker sig genom sitt kollektiva uttryck. Kännetecknande för våldet är att det inte utövas av en enskild man mot en enskild kvinna i en parrelation, att det grövsta våldet i regel är välplanerat och att både kvinnor och män kan utsättas.

Vad menas med hedersförtryck?

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att upprätthålla gemensamma normer och värderingar som råder i den egna familjen/släkten eller ett större kollektiv. Det kan också handla om att återupprätta familjens eller släktens anseende om det skadats.

Hur många lever under hedersförtryck i Sverige?

Forskare har konstaterat att 2017 låg siffran på 240 000 drabbade. I och med den kraftiga invandring som har bedrivits de senaste fem åren har hedersförtrycket ökat markant i samhället bland de med invandrarbakgrund.

Varför begås hedersvåld?

Regeringens definition av hedersrelaterat våld och förtryck är att det har sin grund i kulturella föreställningar om kön, makt och sexualitet. På det sättet liknar det mäns våld mot kvinnor i nära relationer i stort. I hederstänkandet står dock föreställningar om oskuld och kyskhet i fokus.