:

Vilka egenskaper har Fröken Julie?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka egenskaper har Fröken Julie?
  2. Vad drömmer Fröken Julie om?
  3. Vad är budskapet med Fröken Julie?
  4. Hur är Jean i Fröken Julie?
  5. Vad är konflikten i fröken Julie?
  6. När utspelar sig fröken Julie?
  7. Varför skrevs Fröken Julie?
  8. Varför flörtar Julie med Jean?
  9. Varför tillhör Fröken Julie naturalismen?
  10. Hur är Jean och Julie som personer?

Vilka egenskaper har Fröken Julie?

Hon har en stark och livfull personlighet och är absolut inte rädd för att göra bort sig. Hon är överklass, och bryr sig inte om vad det undre, anställda och tjänare, tycker och tänker om henne.

Vad drömmer Fröken Julie om?

Julie kan ses som en berättelse om identitet och identitetslöshet. Julie är överklassflickan som kan tyckas ha allt men som samtidigt känner sig fången och drömmer om att falla. Jean är betjänten som vill klättra men darrar under grevens makt. Den enda som verkar trygg i sig själv är Kristin.

Vad är budskapet med Fröken Julie?

Strindberg tog aktiv del i könsdebatten och sorgespelet Fröken Julie var ett inlägg liksom flera av hans verk. Budskapet är att kvinnan är skapad svag och har sin enda rätta plats vid sidan om mannen som är överlägsen utan tvekan.

Hur är Jean i Fröken Julie?

Jean: Betjänt hos greven. Han påstod att han ofta såg Fröken Julie när han var ung och drömde om henne. Sedan dess har han rest mycket och haft många olika jobb och någonstans på vägen insåg han vad han ville göra. Hans mål är att komma upp sig i samhället, en plan som börjar med drömmen om att starta ett eget hotell.

Vad är konflikten i fröken Julie?

Spänningarna ligger självklart mellan fröken Julie och Jean. De försöker båda vara överlägsna, utan att veta var de har varandra. De pendlar mellan att vara underlägsen och överlägsen, medvetet och ofrivilligt. De försöker styra in varandra på den väg de själva vill ta.

När utspelar sig fröken Julie?

Detta är i princip vad boken /pjäsen handlar om som utspelar sig under natten till midsommardagen i slutet av 1800- talet och slutar i svek kärlek och död.

Varför skrevs Fröken Julie?

Anledningen till varför August Strindberg har valt just namnet Fröken Julie är för att dels tala om att hon fortfarande inte är gift (därav fröken).

Varför flörtar Julie med Jean?

Hon leker med tanken att de kan umgås som jämställda och vill att de ska lägga bort titlar och konventioner av avstånd mellan värdfolk och tjänstefolk. Jean berättar att han som pojke sett Julie och förälskat sig i henne, men också insett att en statar- pojke som han aldrig kan få en överklassflicka som hon.

Varför tillhör Fröken Julie naturalismen?

Strindberg försåg Fröken Julie med ett långt förord, i vilket han motiverade sina principer för ett naturalistiskt drama. Bl a skulle scenerna vara som avsnitt skurna direkt ur verkligheten. ... Fröken Julie är förfinad men obalanserad. Hon är spotsk och självmedveten, men föraktar samtidigt sig själv.

Hur är Jean och Julie som personer?

Vändpunkten i historien är när Julie allt mer kommer i underläge för Jean efter deras sexakt. Det är Jean som bestämmer allt mer och mer över frökens beteende och handlingar. Han virar henne runt sitt lillfinger och tillslut är det hon som vill bli beordrad och betjänta istället.