:

Hur betala tull?

Innehållsförteckning:

  1. Hur betala tull?
  2. Hur gör man för att slippa betala tull?
  3. Varför betala tull?
  4. Hur räknar man ut tullavgift?
  5. Vem upprättar tulldeklaration?

Hur betala tull?

I de flesta fall är det företaget som transporterar ditt paket som räknar ut hur mycket tull, moms och eventuell annan skatt du ska betala. De skickar därefter ut en faktura till dig, till exempel via brev eller sms. Du betalar avgifterna till transportföretaget som sedan levererar paketet till dig.

Hur gör man för att slippa betala tull?

Du behöver inte betala tull eller moms om de varor du har handlat har ett sammanlagt värde av högst 3 300 kronor när du reser på annat sätt än med kommersiell trafik, till exempel med din egen bil, båt eller cykel. Mängdbegränsningar gäller för alkohol och tobak.

Varför betala tull?

Tullavgifter finns för att priset på olika varor inte ska skilja sig för mycket mellan olika länder och för att EU i vissa fall vill uppmuntra till köp av varor från europeiska företag. Hur mycket du behöver betala i tullavgift beror därför på vilken typ av vara det är, vad den kostar och vilket land den skickas ifrån.

Hur räknar man ut tullavgift?

Tullavgiften beräknas på varans inköpspris och fraktkostnad. Och eventuell transportförsäkring. Moms beräknas på varans inköpspris, fraktkostnad och eventuell tullavgift. Momsen är 25 procent på alla varor men 12 procent på livsmedel och 6 procent på vissa trycksaker.

Vem upprättar tulldeklaration?

För att få upprätta en tulldeklaration genom registrering i deklarantens bokföring behöver du ett tillstånd från Tullverket. Läs mer och ansök om tillstånd till registrering i deklarantens bokföring.