:

Vem betalar avkastningsskatten i en utländsk kapitalförsäkring?

Innehållsförteckning:

  1. Vem betalar avkastningsskatten i en utländsk kapitalförsäkring?
  2. Vilka är skattskyldiga för avkastningsskatt på pensionsmedel?
  3. Vad är en kapitalförsäkring?
  4. Hur beskattas utdelningar på en kapitalförsäkring?
  5. Vad är avkastningsskatt på en kapitalförsäkring?

Vem betalar avkastningsskatten i en utländsk kapitalförsäkring?

En obegränsat skattskyldig som har innehaft en utländsk kapitalförsäkring är skattskyldig till avkastningsskatt. Det innebär att den som innehar en utländsk kapitalförsäkring den 1 januari ska beräkna ett kapitalunderlag även om försäkringen har återköpts senare under året.

Vilka är skattskyldiga för avkastningsskatt på pensionsmedel?

  • Särskild inkomstskatt.
  • Rot- och rutarbete. Kupongskatt. Trängselskatt. Vägavgift.

Vad är en kapitalförsäkring?

  • En kapitalförsäkring är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år. Skatten baseras på kontots värde istället för på dina vinster, som för ett aktie- & fondkonto. Läs mer om hur ett aktie- & fondkonto, en depå eller ett VP-konto beskattas.

Hur beskattas utdelningar på en kapitalförsäkring?

  • Hur beskattas utdelningar på en kapitalförsäkring? De utdelningar som du får på din kapitalförsäkring beskattas inte med 30 % som de annars gör på till exempel ett aktie-och fondkonto eftersom kapitalförsäkringen schablonbeskattas. De ingår istället i kontots värde.

Vad är avkastningsskatt på en kapitalförsäkring?

  • På en kapitalförsäkring betalar du avkastningsskatt. Den beräknas på kontots värde per den 1/1 samt de insättningar som man gör till kontot under året. Insättningar under första halvåret räknas med till 100 % medan insättningar under andra halvåret endast räknas till 50 %.