:

Hur bestämmer man cirkelns medelpunkt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bestämmer man cirkelns medelpunkt?
  2. I vilka punkter skär cirkeln?
  3. Vilka skärningspunkter med koordinataxlarna har cirkeln med ekvationen?
  4. Hur stor är Medelpunktsvinkeln?
  5. Vad är en cirkels rand?
  6. Vad kallas en sträcka mellan två punkter i en cirkel?

Hur bestämmer man cirkelns medelpunkt?

Du ska bestämma ekvationen för cirkeln, allmänt kan man skriva cirkelns ekvation följande: r2=(x-x0)2+(y-y0)2 där r är radien och (x0,y0) är medelpunkten.

I vilka punkter skär cirkeln?

En cirkel har medelpunkten (4,5) och radien 4 längdenheter. En rät linje med ekvationen y=x+5 skär cirkeln i två punkter.

Vilka skärningspunkter med koordinataxlarna har cirkeln med ekvationen?

1) Rita upp ett koordinatsystem med två axlar som är minst 24 l.e vardera. 2) Markera punkten för ditt centrum för cirkeln. 4) Ringa in de punkter där cirkeln skär de två ursprungliga koordinataxlarna. 5) Från centrum av din cirkel drar du ut en linje till var och en av de fyra punkterna.

Hur stor är Medelpunktsvinkeln?

Enligt randvinkelsatsen (periferivinkelsatsen) är medelpunktsvinkeln till en cirkelbåge dubbelt så stor som en randvinkel till samma båge. Medelpunktsvinkeln är vinkeln i cirkelns medelpunkt mellan radierna till två punkter på cirkelns periferi (en kordas båda ändpunkter).

Vad är en cirkels rand?

Randvinkeln i en cirkel är en vinkeln mellan två kordor som träffar varandra i en punkt som ligger på cirkeln. Medelpunktsvinkeln är vinkeln i cirkelns medelpunkt mellan radierna till två punkter på cirkelns periferi.

Vad kallas en sträcka mellan två punkter i en cirkel?

Radie och diameter Avståndet från medelpunkten till periferin kallas cirkelns radie (r) och är lika stort oavsett vilken punkt på periferin vi väljer. Om vi har en rät linje som går mellan två punkter på en cirkels periferi och som passar genom medelpunkten, så kallar vi den sträckan cirkelns diameter (d).