:

Vem bestämmer vem som har namnsdag?

Innehållsförteckning:

 1. Vem bestämmer vem som har namnsdag?
 2. Hur fungerar det med namnsdagar?
 3. Hur väljs namnsdagar ut?
 4. Är namnsdag svenskt?
 5. Vem har namnsdag 12 maj?
 6. Hur fungerar almanackan?
 7. Vilka dagar har inte namnsdag?
 8. När kom Mats in i almanackan?

Vem bestämmer vem som har namnsdag?

Namnsdagarna i den namnlängd som används i de flesta almanackor i dag förvaltas av Namnlängdskommittén, som har representanter från Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien och Institutet för språk och folkminnen.

Hur fungerar det med namnsdagar?

Seden att fira namnsdag uppstod i den tidiga kristna kyrkan närmast i syfte att minska betydelsen av födelsedagsfirandet, vilket uppfattades som en hednisk och okristen rit. ... De tidiga namnlängderna var huvudsakligen en lista över helgon och martyrer, och namnsdagarna firades mer till deras ära än för en enskild person.

Hur väljs namnsdagar ut?

Vem som vill får göra sin egen almanacka och namnlängd i Sverige idag, men den namnlängd som oftast används förvaltas av en kommitté där Isof ingår. I de flesta av våra almanackor hör ett eller två personnamn till varje dag och den vars namn finns där kan fira sin namnsdag den dagen.

Är namnsdag svenskt?

Namnsdag är en tradition i många europeiska och latinamerikanska länder då man firar den dag på året som är förknippad med en persons förnamn. Traditionen härstammar från grekisk-ortodoxa och romersk-katolska helgonkalendrar, där troende firade de helgons festdag som de hade fått sitt namn efter.

Vem har namnsdag 12 maj?

Maj

DatumNamnsdag
9 majReidar, Reidun
10 majEsbjörn, Styrbjörn
11 majMärta, Märit
12 majCharlotta, Lotta

Hur fungerar almanackan?

Den innehåller dagens namn, både ur den vanliga almanackan och ur Akademiens utökade namnlängd. ... Bläddra bland dagarna med pilarna i almanackans övre högra hörn och klicka på ett namn för att få en förklaring till dess betydelse. I menyn finns mer att läsa om almanackan och namnlängden.

Vilka dagar har inte namnsdag?

Det finns dock sex dagar i almanackan som saknar namnsdag:

 • nyårsdagen (1 januari)
 • kyndelsmässodagen (2 februari)
 • Marie bebådelsedag (25 mars)
 • Johannes döparens dag (24 juni)
 • allhelgonadagen (1 november)
 • juldagen (25 december).

När kom Mats in i almanackan?

Namnet kom (genom former som Mattis och Mats) att sammanblandas med Mattias, som har samma ursprung. Matthew är en engelsk form. I den rikssvenska almanackan 21 september, efter den förste av Nya testamentets evangelister.