:

Kan man stråken?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man stråken?
 2. Har cellist stråken?
 3. Hur spelar man stråkinstrument?
 4. Vad är Fiolstråkar gjorda av?
 5. Hur ofta ska man Hartsa stråken?
 6. Vad gör man med en stråke?
 7. Kan cellister spela stämma?
 8. Vad heter Stödpinnen på en cello?
 9. Vilket instrument är störst fiol eller kontrabas?
 10. Varför kallas fiol för stråkinstrument?

Kan man stråken?

Stråken består av en stång i bresiljeträ, kolfiber eller glasfiber, med tagel spänt mellan den nedre delen, froschen, och den övre delen, spetsen. ... Med en skruv vid froschen kan taglets spänning regleras. När stråken inte används för spelning vrids skruven så att taglet hänger löst mellan fästpunkterna.

Har cellist stråken?

När man spelar cello håller man instrumentet mellan knäna och man stödjer instrumentet mot golvet med hjälp av en stacken som är utfällbar. Strängarna fäster man i stämskruvarna som även kallas snäckan och denna ska sitta precis bakom huvudet på cellon på den vänstra sidan.

Hur spelar man stråkinstrument?

Du står upp och spelar bas och ofta knäpper du på strängarna med högra handens pek- och långfinger eller använder stråke. När du spelar stråkinstrument så kan du hyra fiol, altfiol, cello och kontrabas på Kulturskolan.

Vad är Fiolstråkar gjorda av?

 • Glasfiber (1)
 • Kolfiber (20)
 • Trä (11)

Hur ofta ska man Hartsa stråken?

Oavsett vilket harts du väljer, använd det sparsamt! Man behöver inte hartsa stråken mer än kanske var fjärde eller femte gång man spelar. Ofta används alldeles för mycket harts.

Vad gör man med en stråke?

Stråken är ett så pass viktigt redskap för de som spelar på ett stråkinstrument och för att taglet bättre ska greppa om strängen och ge bra ljud så gnids taglet in med harts. Harts är ett kådaliknande material som antingen kan vara från naturen eller så är det ett konstgjort harts.

Kan cellister spela stämma?

Som stöd mot golvet har instrumentet en utfällbar stackel. Strängarna som cellisten spelas på sträcker sig från instrumentkroppen och vidare upp till snäckan längst upp vart stämskruvar håller fast dem. Det är också dessa skruvar som utövaren skruvar på för att stämma dem i syfte till att få fram rätt klara toner.

Vad heter Stödpinnen på en cello?

Istället vilar cellon på en stödpinne på golvet som kallas stackel, medan cellisten sitter ned och lutar cellon mellan knäna. Om man spelar cello är det därför en förutsättning att man har en bra sittplats i sitt hem där man kan öva, till exempel en divansoffa med stabila sittdynor.

Vilket instrument är störst fiol eller kontrabas?

Kontrabas eller basfiol är det största instrumentet i stråkfamiljen och spelas stående med eller utan stråke.

Varför kallas fiol för stråkinstrument?

Det mest dominanta stråkinstrumentet är violinen även kallad fiol om man ser till orkestersammanhang. I kombination med sina större släktingar används stråkarna till att skapa harmoni genom att bilda ackord tillsammans. Fiolen kallas även för violin och är en av de vanligaste stråkinstrumenten man känner till.