:

Hur gammal får man vara för att lämna blod?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gammal får man vara för att lämna blod?
  2. Kan jag bli blodgivare?
  3. Får man ge blod om man fått blod?
  4. Kan man ge blod om man tar medicin?
  5. Vad får man för att ge blod?
  6. Vad innebär det att bli blodgivare?

Hur gammal får man vara för att lämna blod?

Vem får ge blod? Det här krävs för att bli blodgivare: Du ska vara mellan 18 och 60 år gammal.

Kan jag bli blodgivare?

Grundkraven för att bli blodgivare är att du har fyllt 18 år, väger minst 50 kg, är frisk, har giltig ID-handling och svenskt personnummer samt talar och förstår svenska*. Det finns mycket som påverkar om du kan ge blod, till exempel sjukdomar, resor, läkemedel eller om du blivit utsatt för risk för blodsmitta.

Får man ge blod om man fått blod?

Ja, för att det ska vara säkert för dig att ge blod och säkert för mottagaren att ta emot ditt blod.

Kan man ge blod om man tar medicin?

Många läkemedel i sig är inget hinder för att ge blod, men sjukdomen eller besvären som gör att du använder medicinen kan innebära att du inte får ge blod. Din blodcentral måste därför göra en individuell bedömning om det är lämpligt att du ger blod. Ofta kan du ge blod efter att du slutat med medicinen.

Vad får man för att ge blod?

Får jag någon sorts ersättning när jag ger blod? Det är vanligt att blodgivaren får en gåva eller ett presentkort som tack. Detta kan dock variera lokalt. Kontakta närmaste blodcentral för att reda på vilka rutiner som finns där.

Vad innebär det att bli blodgivare?

Som blodgivare hjälper du till att rädda andra människors liv och hälsa. Tillsammans med personalen på blodcentralen tar du också ansvar för att patienter inte riskerar att få smittat blod. Blodet måste vara fritt från smitta. Varje gång du ger blod fyller du i en hälsodeklaration.