:

Hur många vingårdar i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många vingårdar i Sverige?
  2. Hur många vingårdar finns det i Skåne?
  3. Finns det svenskt vin?
  4. När besöka vingårdar?
  5. Vem äger Arilds Vingård?

Hur många vingårdar i Sverige?

Det bedöms att det idag finns mellan 250-300 vinodlare som tillsammans har betydligt mer än 100 hektar vingårdar. Föreningen Svenskt vin anger i en artikel 2017 att det finns ett 40-tal kommersiella vinproducenter och att de största vingårdarna är större än 10 hektar.

Hur många vingårdar finns det i Skåne?

Skåne är väl lämpat för vinodling och har blivit en etablerad vinregion med en egen ”Route du vin”, Vinvägen. I dag finns det över 20 vingårdar och antalet växer hela tiden.

Finns det svenskt vin?

Hösten 2020 fanns det omkring 30 stycken etablerade vinproducenter i Sverige, varav knappt tio är lite större. Volymerna av svenskt vin har ökat stort sedan starten, liksom kvalitén. Med svenskt vin får många konsumenter vad de vill ha: små och nya ursprung, nya vinifieringsmetoder och annorlunda druvsorter.

När besöka vingårdar?

Vinprovning och vingårdsvandring från juni till mitten av augusti. Förbokas. Hällåkra är en av Sveriges äldsta och största vingårdar med stor besöksanläggning på sydsluttningar strax norr om Anderslöv. Från de sju hektaren görs både röda, vita, mousserande och söta viner och nu ska ytterligare 20–30 hektar planteras.

Vem äger Arilds Vingård?

Jonas Ivarsson – ägare Jonas har alltid varit en entreprenör och har 1000 och 1 idéer. Hans hjärna jobbar alltid med något nytt byggprojekt och vingården har blivit en bra möjlighet att få ut hans kreativitet.