:

När försvann Läskbackar?

Innehållsförteckning:

 1. När försvann Läskbackar?
 2. Finns Pommac fortfarande?
 3. Vad kostar en back med dricka?
 4. Kan man panta en tom back?
 5. Vilka flaskor är det pant på?
 6. Finns Läskbackar?
 7. Vilket år lanserades Pommac?
 8. Finns sockerdricka?
 9. Kan man köpa läsk i back?
 10. Hur mycket får man i pant för en back?

När försvann Läskbackar?

På 50-talet var det Blodapelsin, Loranga, Pommac och Sockerdricka som gällde. Från början enstaka flaskor, sedan kom backen. Men nu är det slut. Från vecka 6 slutade Spendrup leverera läsk i 33-centilitersflaskor i röda backar.

Finns Pommac fortfarande?

Ända sedan den dagen har den vackert gyllenbruna bubbeldrycken haft sin självklara plats i butikernas hyllor. Ända till nu. För ett par veckor sedan fattade bryggerijätten Carlsberg - som äger Pommac - beslutet att upphöra med tillverkningen.

Vad kostar en back med dricka?

Läsken i den röda backen kostade oftast två kronor(39.90 per back) plus pant. PET-läsken är alltså för det mesta mer än dubbelt så dyr, något som både bryggerierna och handeln tjänar på. Den röda backen med läsk säljs fortfarande till restauranger, till livsmedelskedjorna säljs bara öl och vatten i glasflaskor.

Kan man panta en tom back?

Detta är en blå plastback som du pantar tillsammans med tomflaskorna i närmaste livsmedelsbutik. Du får tillbaka de 28 kronorna då. Vissa bryggerier använder sig fortfarande av dessa flaskor och backar med pant på.

Vilka flaskor är det pant på?

Glasflaskor med pant, så kallade returflaskor, finns för öl och cider. De pantas i mataffären....Så gör du med din tomma förpackning

 • Lämnas till återvinning.
 • Ytterboxen i kartong sorteras som pappersförpackning.
 • Innerpåse, hällpip och handtag sorteras som plast (även om innerpåsen är metallfärgad).

Finns Läskbackar?

Dryckesavdelningen domineras av färgglada petflaskor. De flesta butiker har inte ens läskbackar längre. Orsaken är att de stora bryggerierna har slutat leverera sötdricka i 33 centiliters returflaskor. Lättöl och mineralvatten finns dock kvar i denna form.

Vilket år lanserades Pommac?

Pommac lanserades 1919 och blev på några år en av Sveriges mest kända drycker, en position som Pommac bibehåller än idag. En av hemligheterna bakom Pommacs eviga ungdom är äktheten.

Finns sockerdricka?

En känd tillverkare av sockerdricka är Apotekarnes, som började sälja sockerdricka redan 1908, men numera tillverkas sockerdricka av de flesta svenska bryggerier. Drycken förekommer i familjefilmer som till exempel Pippi Långstrump, där Pippi har ett träd i sin trädgård som det växer sockerdricka ur.

Kan man köpa läsk i back?

Nu går det inte längre att köpa läsk i back efter att Spendrups och Carlsberg ersatt glasflaskorna med 33cl PET-flaskor. Anledningen uppges vara att försäljningen av läsk på glasflaska minskat stadigt de senaste 10 åren. Den som vill köpa en Trocadero eller Hallonsoda i butik får nu dricka den ur PET-flaska.

Hur mycket får man i pant för en back?

Pant tillkommer med 30:- för varje back läsk vid köp på Torebrings Gross Online. Tombackar krediteras vid retur till Torebrings.