Hur behandlas personer med funktionsnedsättning idag?
Innehållsförteckning:
- Hur behandlas personer med funktionsnedsättning idag?
- Hur samhället har organiserat stöd och omsorg om människor med funktionsnedsättningar under de senaste 100 åren?
- Hur synen på människor med funktionsnedsättning förändrats?
- Vad har du för erfarenheter av personer med funktionsnedsättning?
- Vilka attityder kring funktionsnedsättning finns i vårt samhälle?
- Hur ser man på människor med funktionsnedsättning i Sverige?
- På vilket sätt skiljer sig omsorgen från förr fram till idag för personer med funktionsnedsättningar?
- Hur har människors attityder och värderingar förändrats kring funktionsnedsättningar?
Hur behandlas personer med funktionsnedsättning idag?
Personer med funktionsnedsättning har rätt att leva självständigt och att delta i samhällslivet på samma villkor som andra människor. Individuella insatser till personer med funktionsnedsättning ska vara av god kvalitet och kompensera de svårigheter och hinder som funktionsnedsättningen medför.
Hur samhället har organiserat stöd och omsorg om människor med funktionsnedsättningar under de senaste 100 åren?
Livet var helt separerat från samhället i övrigt. 1968 kom omsorgslagen som gav vissa rättigheter till utvecklingsstörda, rättigheter som senare har utökats. Nu bor vuxna med utvecklingsstörning i egen bostad med personlig assistans eller i gruppbostad.
Hur synen på människor med funktionsnedsättning förändrats?
-talet – Fokus på att normalisera de avvikande Det fanns även viss pedagogisk forskning till exempel om hur döva skulle läras tala. Mycket av den tidiga forskningen om människor med funktionshinder har fått en hård dom av eftervärlden. Ambitionen var ofta att normalisera de avvikande.
Vad har du för erfarenheter av personer med funktionsnedsättning?
Personalens viktiga roll. Ett professionellt bemötande präglas av respekt, ödmjukhet och empati. Så skapas och bevaras en förtroendefull relation i kontakten med personer som har en funktionsnedsättning. Det handlar också om att personalen ska uttrycka sig sakligt och tydligt för att den enskilde ska förstå.
Vilka attityder kring funktionsnedsättning finns i vårt samhälle?
Ett stort problem för människor som lever med någon sorts handikapp eller funktionsnedsättning är attityderna man möter i samhället. Många utsätts i vardagen för våld, trakasserier eller dåligt bemötande.
Hur ser man på människor med funktionsnedsättning i Sverige?
1999 kom det en lag mot diskriminering. Personer med funktionsnedsättning fick inte behandlas sämre i arbetslivet. Människor med funktionsnedsättning ska ha samma mänskliga rättigheter som andra. Men så är det inte i verkligheten.
På vilket sätt skiljer sig omsorgen från förr fram till idag för personer med funktionsnedsättningar?
Förr i tiden ansåg man att människor med funktionsnedsättningar inte var som andra människor. Man trodde att funktionsnedsättningar var Guds straff. Eller att det var föräldrarnas eget fel att de hade fått ett barn med funktionsnedsättning. De fick inte bestämma något om sitt eget liv.
Hur har människors attityder och värderingar förändrats kring funktionsnedsättningar?
Forskare menar att attityder till personer med funktionsnedsättningar ser lite olika ut beroende på vilken typ av funktionsnedsättning personerna har. Till exempel så möts personer som är blinda ofta av medlidande medan personer med en utvecklingsstörning bemöts fördomsfullt. (SOU 1998:16).