:

Vad kan nedsatt arbetsförmåga bero på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan nedsatt arbetsförmåga bero på?
  2. Vad menas med nedsatt arbetsförmåga?
  3. När görs Arbetsförmågebedömning?
  4. Vilka former av ekonomiskt stöd kan en vuxen person få som har en närstående som avlidit?
  5. Vad räknas som arbetsförmåga?

Vad kan nedsatt arbetsförmåga bero på?

Du kan få sjukpenning om du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Har du inte haft någon arbetsinkomst tidigare kan du få sjukpenning i särskilda fall. Du måste ha ett läkarintyg som styrker att du är sjuk och inte kan arbeta redan från den första sjukdagen.

Vad menas med nedsatt arbetsförmåga?

Om det visar sig att den anställde på grund av sjukdom inte kan återgå i sitt vanliga eller i annat arbete hos arbetsgivaren ska Försäkringskassan bedöma hennes eller hans arbetsförmåga mot ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete, det vill säga på samma sätt som för arbetslösa.

När görs Arbetsförmågebedömning?

Arbetsförmågebedömning efter sjukfrånvaro När en person har varit sjukskriven i mer än 180 dagar bedömer Försäkringskassan arbetsförmågan i förhållande till arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden, och inte längre bara till individens vanliga jobb.

Vilka former av ekonomiskt stöd kan en vuxen person få som har en närstående som avlidit?

När en nära anhörig dör kan du som närstående få efterlevandepension som ett ekonomiskt stöd. Efterlevandepension ingår i den allmänna pensionen och består av barnpension, omställningspension och änkepension.

Vad räknas som arbetsförmåga?

Arbetsförmåga syftar på en individs olika förmågor, exempelvis fysisk eller kognitiv förmåga, att genomföra de uppgifter som ingår i arbetet. Om det är balans mellan arbetets krav och medarbetarens förmåga att hantera kraven så kan man säga att individen har en god arbetsförmåga.