:

Vad finns det för näringsämnen i vitlök?

Innehållsförteckning:

  1. Vad finns det för näringsämnen i vitlök?
  2. Är det farligt att äta vitlök?
  3. Är vitlök en krydda?
  4. Hur många klyftor är det i en vitlök?
  5. Är det farligt att äta grön vitlök?
  6. Kan man svälja vitlök?
  7. Var kommer vitlök ifrån?
  8. Är vitlök grönsak?

Vad finns det för näringsämnen i vitlök?

Näringsvärde per 100g. Energi: 668kJ/160 kcal, Protein: 6g, Fett 0,5g, Mättade fettsyror 0,1g, Kolhydrater: 31g, Fibrer: 2g, C-vitamin: 31mg, D-vitamin: 0mcg, Folat: 3mcg, Järn: 1,7mg, Zink: 1mg, Kalcium: 181mg.

Är det farligt att äta vitlök?

Vitlök uppges kunna vara upp till 5 gånger giftigare än matlök. Regelbundet intag av mindre mängder lök kan också vara giftigt. Tänk på att torkad vitlök är ofta mer koncentrerad än färsk vitlök. Symtom på lökförgiftning såsom kräkning och diarré uppträder vanligen tidigast ca 12 timmar efter intag.

Är vitlök en krydda?

Vitlök[redigera | redigera wikitext] Vitlök (Allium sativum) är en amaryllisväxt. Den kommer troligen ursprungligen från sydvästra Asien och har varit känd i Egypten i över 5 000 år. Vitlöken används främst som en krydda i matlagningen.

Hur många klyftor är det i en vitlök?

Vitlök består av ett 10-tal flera smålökar (klyftor), som omges av hinnartade fjällika blad. Det är en av väldens mest använda smaksättare av mat, främst i latinspråkiga kulturer. Vitlök är en mångtusenårig asiatisk kulturväxt och det fanns vitlök i Tutankhamons grav (1358 f.Kr.).

Är det farligt att äta grön vitlök?

De gröna skotten är avskräckande, men ofta går vitlöken utmärkt att äta. Här är sakerna du ska tänka på om din vitlök blivit grön. I samma stund som du plockar fram vitlöken ser du den gröna stjälken som sticker ut. När du tar loss en klyfta och delar den med kniv ser du att vitlöken är grön i mitten.

Kan man svälja vitlök?

Pressade klyftor används i mat som soppor, grytor och stekt mat. Vitlök kan även pressas i juicer och sväljas hela. I handeln finns även vitlökssaft, vitlökskapslar, vitlökstabletter och kryddpulver. Även mjölksyrad och marinerad vitlök är mycket bra.

Var kommer vitlök ifrån?

Vitlök härstammar från sydvästra och centrala Asien. I Sverige har vitlök funnits sedan vikingatiden. Vitlöken förökas vegetativt genom att man sätter en lök som ger spridning. Det bildas också ofta groddknoppar i blomman som kan sättas på samma sätt.

Är vitlök grönsak?

Rödlök, pärllök, schalottenlök, silverlök, gräslök och syltlök är alla olika sorter av vanlig lök. Även vitlöken hör till gruppen. Vitlöken är en krydda som används för dess starka smak. Grönsaken består av klyftor som sitter sammanbundna till en enhet.