:

Hur lever marsvin i det vilda?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lever marsvin i det vilda?
  2. Vad är giftigt för marsvin?
  3. Hur stor hjärna har ett marsvin?
  4. Hur många ungar får ett marsvin?
  5. Vad äter marsvin i naturen?
  6. Hur stor är ett marsvin?
  7. Hur många gånger om dagen ska man ge marsvin mat?
  8. Vad kostar ett marsvin i djuraffär?
  9. Hur stor hjärna har en kanin?
  10. Hur ofta Brunstar ett marsvin?

Hur lever marsvin i det vilda?

Marsvin är gnagare med långa framtänder. De lever vilt i Sydamerikas bergstrakter, där finns det nio olika arter i naturen. I det vilda lever de i flockar med ett tiotal djur. Våra tama marsvin kommer alltså från Anderna och är formade av ett bergsklimat som kan växla snabbt mellan varmt och kallt.

Vad är giftigt för marsvin?

Avokado, lök, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber och överdosering av spenat samt råa bönor är giftig för marsvin. Ge inte heller marsvin mineral- och saltstenar då det ökar risken för problem med njurar och urinvägar. Pellets kan man ge sina marsvin, men det är absolut inte ett måste.

Hur stor hjärna har ett marsvin?

Domesticerade marsvin har i genomsnitt 14% mindre hjärna än sin anfader. Detta upptäcktes i en underökning genomförd av Kruska (2014) med Cavia aperea som jämförelse. Han menar också att Cavia aperea har lika stor hjärna som Cavia Tschuudii, vilken också kan vara en potentiell anfader till det domesticerade marsvinet.

Hur många ungar får ett marsvin?

Kullstorleken varierar mellan en till sex stycken, med ett medeltal om tre till fyra. Första kullen är vanligen liten. Tyvärr är aborter och dödfödslar inte ovanligt hos marsvin. Ungarna är mycket välutvecklade vid födelsen.

Vad äter marsvin i naturen?

Marsvin är grovfoderätare och i naturen betar de gräs samt en del andra växter och blad. Det är sällan de äter frukt och grönsaker utan det är främst bladgrönt de äter. För att må optimalt ska marsvinets diet bestå av minst 80 % hö och utöver detta kan man ge en liten mängd fiberrika pellets samt bladgrönsaker t. ex.

Hur stor är ett marsvin?

Vuxna marsvin väger vanligtvis cirka ett kilo och lever ofta mellan fyra och sju år. De vilda marsvinen lever i flockar om åtta till tio individer, varav en hane och resten honor och ungar. Om flera hanar finns i samma flock är det den starkaste som har högst rang. Hanen med högst rang får para sig med honorna.

Hur många gånger om dagen ska man ge marsvin mat?

Tänk på att det finns marsvin som hellre äter grönsaker och pellets än hö, så man måste vara mycket restriktiv med hur mycket man lägger in av den godare maten. En matsked pellets om dagen räcker gott och väl samt en handfull blandat bladgrönt eller en liten bit paprika, broccoli eller annan grönsak.

Vad kostar ett marsvin i djuraffär?

Marsvinen själva är vanligtvis billiga att inhandla, vare sig du köper dem från en uppfödare eller en djuraffär. Vad du än väljer kostar de ungefär lika mycket (ungefär 250kr), men kom ihåg att det finns massvis med övergivna marsvin som letar efter hem.

Hur stor hjärna har en kanin?

Kaninhjärnan väger 12 g. Eftersom kaninens har en kroppsstorlek som någorlunda motsvarar många katters, är det frestande att tro att en kanin så är 2½ gång dummare än en katt, men hjärnans storlek och intelligensen har inte nödvändigtvis något med varandra att göra. Groda – hjärnan väger 0,1 g.

Hur ofta Brunstar ett marsvin?

Honans brunstcykel varar 14-19 dagar. Perioden då hon är mottaglig för hanen för parning är bara 8-15 timmar under denna period. Hon börjar ofta med en ny brunst inom några timmar efter förlossningen. Hon kan alltså ge di åt en kull samtidigt som hon är dräktig med nästa kull.