:

Vem dödade doktor Glas?

Innehållsförteckning:

  1. Vem dödade doktor Glas?
  2. Hur länge utspelar sig doktor Glas?
  3. Vad händer i doktor Glas?
  4. Var utspelar sig doktor Glas?
  5. När dödar Doktor Glas pastorn?
  6. Hur länge har Doktor Glas känt pastor Gregorius?
  7. Hur inleds Doktor Glas?
  8. Vad tycker Helga om Doktor Glas?
  9. Hur dör pastor Gregorius?

Vem dödade doktor Glas?

Han gjorde doktor Glas annorlunda än den sympatiska människa som framträder i boken. Doktor Glas blir en udda, litet motbjudande gestalt som utifrån sjuka tankar dödar pastor Gregorius.

Hur länge utspelar sig doktor Glas?

Doktor Glas är en dagboksroman av Hjalmar Söderberg som utkom 1905. Romanen skildrar en ensam läkares liv i Stockholm under några månader – från 12 juni till 6 oktober – i slutet av 1890-talet.

Vad händer i doktor Glas?

Doktor Glas har en mottagning dit patienter kommer för att få råd och hjälp. När han inte jobbar promenerar han runt i Stockholm, tar små ridturer, eller sitter på caféer och filosoferar. Handlingen får en vändning när Helga Gregorius kommer till Doktor Glas med ett dilemma, hon har kommit att avsky sin äkta man.

Var utspelar sig doktor Glas?

Hjalmar Söderbergs () dagboksroman utspelar sig i Stockholmsmiljö, där den tungsinte och världsfrånvände doktor Glas mediterar sig fram till att han måste ta livet av den i hans ögon ondsinte prästen Gregorius för att befria dennes undertryckta och sexuellt missbrukade hustru.

När dödar Doktor Glas pastorn?

Han kommer genast att tänka på sina cyankaliumtabletter, som han länge haft gömda på sitt rum. Dr Glas tänker ge pastor Gregorius tabletterna nästa gång pastorn kommer till mottagningen, och säga att det är tabletter mot hans dåliga hjärta. Men när den dagen kommer så tvekar Dr Glas, och dödar inte pastorn den gången.

Hur länge har Doktor Glas känt pastor Gregorius?

De två skönlitterära texter som ligger till grund för denna uppsats är Bengt Ohlssons Gregorius (2004) samt Hjalmar Söderbergs Doktor Glas (1905). Gregorius skulle kunna omnämnas som en dialog med Doktor Glas, där pastor Gregorius i Ohlssons fall fungerar som berättare.

Hur inleds Doktor Glas?

Boken utspelar sig i Stockholm där huvudpersonen, Tyke Gabriel Glas, även känd som Doktor Glas, driver en klinik. ... Bokens startskott kan man säga är när pastor Gregorius hustru, Helga, kommer in till Doktor Glas klinik och berättar om sina personliga problem med sin man – Pastor Gregorius.

Vad tycker Helga om Doktor Glas?

Doktor Glas blir mycket förtjust i Helga, han är också tidigare bekant med pastor Gregorius, har honom som patient, tycker illa om honom, ser honom som korrupt, fysisk ful och nu också en man som inte kan lägga band på sina erotiska begär.

Hur dör pastor Gregorius?

Men pastorn ska , det har Dr Glas bestämt. En varm augustidag när doktorn är ute på en av sina promenader genom Stockholm möter han pastorn, och lyckas lura pastorn att själv svälja tabletten. Pastorn faller ner död, och Dr Glas lyckas få polisen som går förbi att tro att det var en hjärtinfarkt.