:

Vad krävs för att avsätta en styrelse?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att avsätta en styrelse?
  2. Vad gäller om ordförande avgår Brf?
  3. Vilken roll har en ordförande?
  4. Kan en styrelse avsätta en ordförande?
  5. När ska ett årsmöte hållas?
  6. Vad händer om man inte får ihop en styrelse i en bostadsrättsförening?

Vad krävs för att avsätta en styrelse?

Det krävs att 10 % av föreningens medlemmar skriftligen med motivering kräver en extra föreningsstämma, i detta fallet är er motivering att ni vill avsätta styrelsen. Sedan får ni rösta på föreningsstämman om styrelsen skall avsättas eller inte.

Vad gäller om ordförande avgår Brf?

Svar: Du har rätt. Den sittande styrelsen har ansvar för alla föreningens frågor, även de besvärliga som en tidigare styrelse lämnat efter sig. En styrelse som avgått kan inte på något sätt företräda föreningen juridiskt.

Vilken roll har en ordförande?

Styrelsen väljer styrelseordförande, om annat inte är bestämt i bolagsordningen eller har beslutats på bolagsstämman. Det är en av styrelseledamöterna som ska väljas till styrelseordförande. Styrelseordföranden ska leda styrelsens arbete och bevaka att styrelsen sköter sina uppgifter.

Kan en styrelse avsätta en ordförande?

För att avsätta er ordföranden måste således en tiondel av medlemmarna begära att styrelsen utlyser en extra föreningsstämma. På denna stämma kan ni sedan rösta om att ordförandens uppdrag som styrelseledamot ska upphöra i förtid (därmed upphör även uppdraget som ordförande).

När ska ett årsmöte hållas?

Årsstämman måste hållas enligt lag och den ska äga rum inom sex månader efter räkenskapsårets utgång. En extra bolagsstämma ska hållas om styrelsen anser att det finns skäl för det och den kan hållas vid vilken tidpunkt som helst under året.

Vad händer om man inte får ihop en styrelse i en bostadsrättsförening?

– Om en förening inte får ihop en styrelse måste föreningen likvideras. ... Det är i många föreningar valberedningen som ska lämna förslag på styrelsearvodet till stämman. Om en förening inte får ihop en styrelse måste föreningen likvideras. Ett annat sätt att locka till styrelsearbetet är att förenkla det.