:

Finns det grupper för vilka det är mer tillåtet att uppvisa sjukdom ge exempel?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det grupper för vilka det är mer tillåtet att uppvisa sjukdom ge exempel?
  2. Hur läser jag min journal?
  3. Vad menas med patientdatalagen?
  4. Vilka lagar och föreskrifter ändrades på grund av den nya patientdatalagen?
  5. Vad har det för betydelse vilka ord som används om personer som får del av vård och omsorg?

Finns det grupper för vilka det är mer tillåtet att uppvisa sjukdom ge exempel?

Jämlik vård innebär att bemötande, vård och behandling ska ges på lika villkor till alla oavsett kön, ålder, bostadsort, funktionalitet, utbildning, social ställning, etnisk eller religiös tillhörighet eller sexuell läggning, och oavsett kombinationer av dessa.

Hur läser jag min journal?

Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Vad menas med patientdatalagen?

Patientdatalagen kompletterar dataskyddsförordningen och innehåller regler för behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården. Patientdatalagen ska tillämpas av alla vårdgivare, både i offentlig och privat regi.

Vilka lagar och föreskrifter ändrades på grund av den nya patientdatalagen?

Verksamhet som avses i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), tandvårdslagen (1985:125), lagen () om psykiatrisk tvångsvård, lagen () om rättspsykiatrisk vård, smittskyddslagen (2004:168), lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall, lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m., ...

Vad har det för betydelse vilka ord som används om personer som får del av vård och omsorg?

Ett gott bemötande i hälso- och sjukvården är en viktig faktor för att utveckla en jämlik hälsa, vård och omsorg. Bemötandet har betydelse för patientsäkerheten och kan till exempel påverka resultatet av vård och behandling. ... Patientens ställning i vården behöver stärkas.