:

Vad är bäst bergvärme eller fjärrvärme?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är bäst bergvärme eller fjärrvärme?
  2. Är fjärrvärme bäst?
  3. Vilken sorts biobränsle passar till uppvärmning av hus?
  4. Är det dyrt med fjärrvärme?
  5. Är det billigare med fjärrvärme?
  6. Vad betalade ni för bergvärme?
  7. Hur betalar man för bergvärme?

Vad är bäst bergvärme eller fjärrvärme?

Enligt dessa beräkningar kan man konstatera att bergvärme är billigare än fjärrvärme i det långa loppet. Däremot om du bor i en kommun där fjärrvärmepriserna är väldigt låga kan fjärrvärme vara det billigare alternativet.

Är fjärrvärme bäst?

Vilket värmesystem som passar bäst för dig beror på huset, tomten och var i landet du bor. I stan kan fjärrvärme vara bästa lösningen. På landet kan en panna som eldas med ved eller pellets fungera bra. Men för de flesta villaägare är en värmepump den enklaste, klimatsmartaste och mest kostnadseffektiva lösningen.

Vilken sorts biobränsle passar till uppvärmning av hus?

Pellets är ett biobränsle eftersom det kan bildas nytt inom en överskådlig framtid. Det kräver lite arbete och förrådsutrymme, men är förhållandevis billigt som uppvärmning, även om pellets är något dyrare än ved.

Är det dyrt med fjärrvärme?

Fjärrvärmekostnaden för ett småhus som använder 15.000 kWh per år är i snitt ca 13.700 kr/år, inklusive moms. Årskostnaden kan variera från 8.000 kr till 20.000 kr. Det dyraste nätet är alltså mer än dubbelt så dyrt som det billigaste. De flesta nät ligger dock i spannet 12 000-16 000 kr.

Är det billigare med fjärrvärme?

Generellt kan man säga; halva priset jämfört med olja, ca 30 % billigare än el och ungefär samma som pellets. Priset för uppvärmningen med fjärrvärme är också oberoende av elpriset till skillnad från värmepumpar.

Vad betalade ni för bergvärme?

Den totala kostnaden för bergvärme ligger vanligtvis mellan 110 0 000 kronor, varav en bergvärmepump omfattar ungefär 55 procent och borrning omfattar ytterligare 35 procent. Installationen omfattar därmed endast 10 procent av totalkostnaden.

Hur betalar man för bergvärme?

Månadskostnaden för bergvärme kan ligga mellan 3 kronor, beroende på ditt värmebehov....Bergvärme - kostnad i månaden.

Årligt värmebehovBergvärmens elförbrukning per årMånatlig kostnad
15 000 kWh3 750 kWh375 kronor
20 000 kWh5 000 kWh500 kronor
25 000 kWh6250 kWh625 kronor