:

Kan hajar komma till Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Kan hajar komma till Sverige?
  2. Vart kan man se vithaj?
  3. Är vithaj fridlyst?
  4. Vart finns tjurhajen?
  5. Vilka hav finns det hajar i?

Kan hajar komma till Sverige?

Hajar i Sverige är inte ovanligt, och våra farvatten bjuder på både håbrand och den tolv meter långa brugden. Som tur är för badande längs kusterna förskonade från farliga hajar i Sverige. Några forskare menar dock att den stora vithajen kan gästa våra skandinaviska farvatten i framtiden. Kanske är den redan här.

Vart kan man se vithaj?

Utbredning. Vithajen har en av de största geografiska utbredningarna av alla hajar och förekommer i de flesta hav, som Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet. De håller till både i grunda och djupa vatten, dock sällan djupare än 300–500 meter. Det största djup en vithaj konstaterats på är 1 280 meter.

Är vithaj fridlyst?

Nu är vithajen fridlyst i Nya Zealand. Mellan Nya Zeeland och södra Australien har man också noterat att vithajar simmar och södra Australien är världskänt för sina vithajar. Sedan 80-talet har 94 % av populationen där försvunnit. Till stor del på grund av sportfisket efter vithaj.

Vart finns tjurhajen?

Tjurhajen (Carcharhinus leucas) återfinns i varma tropiska vatten men är en av de få hajarter som kan migrera in och ut ur sötvatten. Tjurhajen kan simma långt upp i floder som Mississippifloden i Nordamerika, Amazonfloden i Sydamerika och Zambesifloden i Afrika.

Vilka hav finns det hajar i?

Det finns ungefär 45 olika arter av hajar i Medelhavet, men de flesta är väldigt små och lever i djuphavet. Det är ovanligt att hajarna simmar nära Medelhavskusten, men hajattacker har faktiskt förekommit. Sedan år 1900 har lite drygt 100 hajattacker rapporterats i bland annat Italien, Grekland och Kroatien.