:

Vad drar sig älgflugor till?

Innehållsförteckning:

 1. Vad drar sig älgflugor till?
 2. Vilken färg gillar inte älgflugor?
 3. När kommer Älgflugorna?
 4. Vart finns älgfluga?
 5. Vad kan man göra åt älgflugor?
 6. Finns det något medel mot älgflugor?
 7. Hur skydda sig mot älgflugor?
 8. Hur undviker man Älgloppor?
 9. Hur länge är älgflugor aktiva?
 10. Kan älgflugor bitas?

Vad drar sig älgflugor till?

Drömmen för en älgfluga är att den får en älg, ett rådjur, en ren eller en häst att hoppa upp på. När den hittat rätt knipsar den av sig vingarna för att kunna sno runt bland alla hårstrån, den biter, dricker blod och lägger sina ägg.

Vilken färg gillar inte älgflugor?

Så skyddar du dig mot älgflugor Ta på dig ljusa kläder. Mer och mer tyder på att ljusa kläder verkar kunna minska angreppen av flugorna, vilket kan ha att göra med att älgflugans värddjur har mörk päls.

När kommer Älgflugorna?

Kläckningen sker under sensommaren och hösten. Kalla vintrar och vårar dödar pupporna och därför sprider sig älgflugan endast långsamt till de nordligaste delarna av Finland. I Skandinavien är älgflugan ettårig. I Finland kläcks de vuxna flugorna ur sina puppor i juli-augusti.

Vart finns älgfluga?

Flugorna finns i de flesta skogar och det är något vi måste leva med, säger naturväktare Anders Albrecht från Sibbo. Älgflugan är mest aktiv så här i början av hösten. Den söker efter ett värddjur att övervintra på och kryper därför in i nacken, under håret eller dina kläder.

Vad kan man göra åt älgflugor?

Så skyddar du dig – och hunden – mot älgflugorna

 1. Täck huvudet. Använd mygghatt eller biodlarhatt som även täcker halsen. ...
 2. Spraya rätt doftolja på huden. ...
 3. Skydda hunden effektivt.

Finns det något medel mot älgflugor?

Det är mycket svårt att skydda sig mot älgflugor. Det finns dessutom bara ett fåtal medel som ska hjälpa mot dom. ... Sjö & Hav Mygg och Fästing påstås ha en effekt mot älgflugor. Det är dessutom växtbaserat.

Hur skydda sig mot älgflugor?

Så skyddar du dig – och hunden – mot älgflugorna

 1. Täck huvudet. Använd mygghatt eller biodlarhatt som även täcker halsen. ...
 2. Spraya rätt doftolja på huden. ...
 3. Skydda hunden effektivt.

Hur undviker man Älgloppor?

Vi berättar hur man kan skydda sig. Låter det otäckt? Det är det. Bettet från en älgfluga orsakar obehag och det är allmänt otäcka kryp som brukar vara svåra att peta bort. Har du otur och den kryper in i håret på dig så är en kam det bästa sättet att få bort dom.

Hur länge är älgflugor aktiva?

Favoriten är hjortdjur – men ibland hamnar de under håret på människor i sin jakt på ett värddjur. Vid en skogspromenad kan man möta många olika djur och insekter, just nu är det högtid för älgflugor. Det är nu de är som mest aktiva – mellan september till början av november.

Kan älgflugor bitas?

För älgar och rådjur kan älgflugor dock vara mycket plågsamma. De sätter sig fast under pälsen och suger blod. Betten, som ger svår klåda, kan bli infekterade och vara mycket svårläkta. Även hästar och hundar kan bli bitna.