:

Var är Anna Månsdotter begravd?

Innehållsförteckning:

  1. Var är Anna Månsdotter begravd?
  2. Vem var den sista kvinnan som avrättades i Sverige?
  3. När skedde yngsjömordet?
  4. När avrättades den sista i Sverige?
  5. Vad gjorde Anna Månsdotter?
  6. Var skedde yngsjömordet?
  7. Var låg Möllegården i Yngsjö?
  8. När slutade man hänga folk i Sverige?

Var är Anna Månsdotter begravd?

Anna ska ha begravts i ovigd jord utanför kyrkogården i Kristianstad, medan Per Nilsson ligger begravd i Åhus. Däremot ska Anna Månsdotters namn stå inristat på gravstenen över hennes make på Åhus kyrkogård. Möllegården där Hanna mördades revs 1920.

Vem var den sista kvinnan som avrättades i Sverige?

Anna Månsdotter avrättades den 7 augusti 1890 i Kristianstad. Hon var den sista kvinnan som blev avrättad i Sverige.

När skedde yngsjömordet?

Mordet ägde rum natten till d. . Hemmansägaren Per Nilssons 22-åriga hustru Hanna Johansdotter blev strypt i makarnas bostad i Yngsjö. För mordet anklagades Per Nilsson och hans moderAnna Månsdotter.

När avrättades den sista i Sverige?

Ander dömdes till döden och avrättades med giljotin på Långholmen den 23 november 1910. Detta var första och enda gången som giljotinen användes. Skarprättare, det vill säga den som utförde avrättningen, var Anders Gustaf Dalman.

Vad gjorde Anna Månsdotter?

Anna Månsdotter, född 28 december 1841, död 7 augusti 1890, även känd som Yngsjömörderskan, dömdes till döden för det så kallade Yngsjömordet. Månsdotter var den sista kvinnan att avrättas i Sverige, även om hon inte var den sista att dömas till döden.

Var skedde yngsjömordet?

Yngsjömordet kallas ett mord som begicks i Yngsjö by söder om Åhus i östra Skåne. Hanna Johansdotter (född , död ) mördades av sin make, hemmansägare Per Nilsson () och hans mor Anna Månsdotter ().

Var låg Möllegården i Yngsjö?

Anna Månsdotter och Nils Nilsson fick tre barn. Bara ett av dem, Per, överlevde. Han blev närmast sjukligt älskad av sin mamma. Nils var 13 år äldre än sin hustru och paret bodde på Möllegården i Yngsjö, en liten by söder om Åhus på den skånska ostkusten.

När slutade man hänga folk i Sverige?

Visste du att: Den sista avrättningen i Sverige ägde rum 1910, och 1921 avskaffades dödsstraffet i fredstid. Dödsstraffet i krigstid avskaffades 1972.