:

Kan man ta blodtrycket själv?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man ta blodtrycket själv?
 2. Vad är högt blodtryck vid 70 år?
 3. Vad är invasivt blodtryck?
 4. Kan man ta blodtrycket på apoteket?
 5. Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?
 6. Vad är orsaken till högt blodtryck?
 7. Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?
 8. Vad är det lägsta blodtrycket för frisk person?

Kan man ta blodtrycket själv?

Patienten mäter sitt blodtryck hemma med en automatisk blodtrycksmätare. Antingen gör patienten det själv eller med hjälp av en närstående. Värdena blir mer representativa för patientens dagliga liv än blodtryckskontroller tagna på en mottagning.

Vad är högt blodtryck vid 70 år?

Normalt blodtryck: 1/60 – 90 mmHg. Lätt förhöjt blodtryck: 1/ mmHg. Högtblodtryck mer än 160 systoliskt eller 100 diastoliskt tryck.

Vad är invasivt blodtryck?

Invasiv blodtrycksmätning För att få riktigt precisa mått på blodtryck kan trycket mätas invasivt, genom att man för in en tunn vätskefylld kateter i ett blodkärl, varvid trycket kan fortplantas utanför kroppen och mätas i en tryckgivare.

Kan man ta blodtrycket på apoteket?

Blodtrycksmätningen erbjuds som drop-in service på utavlda apotek. Förutom själva mätningen får du hjälp med att tolka mätresultatet. Vill du ha råd om hållbara vanor för att sänka ditt blodtryck kan vi hjälpa dig att rekommenderar en lämplig produkt eller tjänst.

Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?

 • Besök 1177.se, logga in för personliga e-tjänster eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Välj region. ... Den här typen av förhöjt blodtryck som är den vanligaste kallas primär eller essentiell hypertoni. ... Det kallas då sekundär hypertoni och är en vanlig orsak om du är ung och har ett mycket högt blodtryck.

Vad är orsaken till högt blodtryck?

 • Ohälsosam livsstil med till exempel mycket alkohol kan vara en orsak till högt undertryck. Enbart ett högt övertryck innebär en större risk än när båda trycken är höga. Isolerad systolisk blodtrycksförhöjning innebär att det övre trycket är högre än 140 mmHg medan det undre trycket är som det ska vara, alltså under 90 mmHg.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

 • Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Vad är det lägsta blodtrycket för frisk person?

 • När du läser av blodtrycket finns det två olika sorters tryck – det lägsta och det högsta. Ett friskt och normalt blodtrycks för en frisk person anses ligga på 120//90 mm Hg. American Heart Association och American College of Cardiology (ACC) rekommenderar att alla – oavsett ålder bör sikta på ett blodtryck under 130/80 ...