:

Vad är Trokanterit?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Trokanterit?
  2. Hur känns artros i höft?
  3. Kan man operera Trokanterit?
  4. Varför har jag ont i bäckenet?
  5. Varför får man Trokanterbursit?
  6. Hur känns knäartros?

Vad är Trokanterit?

Trokanterit är en symtomdiagnos som kännetecknas av smärta och palpationsömhet i mjukdelar vid området över trochanter major på höftens utsida. Akronymen GTPS (Greater Trochanteric Pain Syndrome) används ofta internationellt. Trokanterit är ett av de vanligaste smärttillstånden i höften.

Hur känns artros i höft?

Höftledsartros innebär att du får ont från området kring ljumsken när du rör dig. Du får sämre rörlighet i höften när brosket och ledytan förändras och förtunnas. Brosk är en typ av vävnad som gör att skelettets ben kan glida mot varandra. Det ger stadga och fördelar belastningen jämt i leden.

Kan man operera Trokanterit?

Operation. Operation vid trochanterit är mycket ovanligt. Vid en operation så öppnas senan och den inflammerade bursan tas bort. Kirurgen lägger även ett avlastande snitt i Fascia Lata och eventuellt sutur av Musculus gluteus medius.

Varför har jag ont i bäckenet?

Smärta i bäckenet kan orsakas av flera saker, och exempelvis en inflammation eller sjukdom i inre organ så som livmoder eller prostata kan ge smärta här. Vanligast är såklart muskel- og ledrelaterad smärta, och då är det bäckenlederna som vanligast skapar problemen (ibland fogen på framsidan).

Varför får man Trokanterbursit?

Vid långvarig belastning eller vid sjukdom och felställningar i rygg/bäckenövergången eller benen kan det uppstå irritation i bursan eller senorna, vilket kan resultera i smärtor och problem med att gå. Tillståndet kan utlösas om man går och står länge, om man faller på höften eller ändrar gångmönster.

Hur känns knäartros?

Vid artros blir brosket ojämnt. Då känns det som om knät hakar upp sig och det kan knäppa och knaka. Risken för att du får ont ökar och området kring knät kan kännas svullet och varmt. Många olika orsaker samverkar och ökar risken att få artros.