:

Får man tillbaka pengar högskoleprovet?

Innehållsförteckning:

 1. Får man tillbaka pengar högskoleprovet?
 2. Hur länge kan man söka på högskoleprovet?
 3. Måste man avboka högskoleprovet?
 4. Vår högskoleprovet svårt 2021?
 5. När börjar anmälningen till högskoleprovet?
 6. Hur kan man jämföra betyg med högskoleprovet?
 7. När ska högskoleprovet ställas in?
 8. Vad är gamla högskoleprov i det nya formatet?

Får man tillbaka pengar högskoleprovet?

Anmälningsavgiften till högskoleprovet betalas inte tillbaka vid sjukdom eller andra förhinder att skriva.

Hur länge kan man söka på högskoleprovet?

Nu förlänger regeringen även giltigheten för resultat på högskoleprovet från 5 till 8 år för att ge fler en möjlighet att bli antagna till universitets- och högskoleutbildningar med hjälp av högskoleprovet.

Måste man avboka högskoleprovet?

Det går i regel inte att avboka högskoleprovet och få tillbaka sin anmälningsavgift. Anmälan är bindande och när du betalat anmälningsavgiften går det inte att få den tillbaka även om du inte skulle ha möjlighet att skriva provet oavsett anledning.

Vår högskoleprovet svårt 2021?

När är högskoleprovet 2021? Höstens högskoleprov skrivs den 24 oktober. Men platserna är begränsade, och på grund av rådande restriktioner kommer max 40 000 få göra provet. Dessutom behöver du vara född 2002 eller tidigare för att kunna delta, rapporterar SR Ekot.

När börjar anmälningen till högskoleprovet?

 • Anmälningsperiod. Anmälan till högskoleprovet den 25 oktober öppnar den 25 september och stänger den 1 oktober. Har du svenskt personnummer anmäler du dig med ditt svenska personnummer. Är du utländsk medborgare utan svenskt personnummer, anmäler du dig med ditt födelsedatum.

Hur kan man jämföra betyg med högskoleprovet?

 • Till vissa utbildningar där betygskraven är höga, kan det vara bra om man har skrivit högskoleprovet för att kunna konkurrera om en plats. Ibland används provresultatet också för att skilja mellan sökande med samma meritvärde i betygsurvalet. Du behöver kolla hur antagningen görs för den utbildning du är intresserad av.

När ska högskoleprovet ställas in?

 • Högskoleprovet äger vanligtvis rum två gånger per år, på våren på en lördag och på hösten på en söndag. På grund av den överhängande risken för smittspridning har UHR efter noga överväganden beslutat att ställa in högskoleprovet den 18 oktober 2020.

Vad är gamla högskoleprov i det nya formatet?

 • Gamla högskoleprov i det nya formatet Här nedan finns högskoleprov enligt det senaste upplägget, samtliga går att ladda hem och skriva ut. Observera att engelskdelen har bytts ut på grund av upphovsrätt och är istället ersatt med ett exempelprov. Detta exempelprov är samma för varje år.