:

Vad händer när muskeln arbetar excentriskt?

Innehållsförteckning:

 1. Vad händer när muskeln arbetar excentriskt?
 2. Vad händer med din arm när Bicepsmuskeln arbetar koncentriskt?
 3. Vad innebär koncentriskt arbete?
 4. Hur sker en excentrisk rörelse?
 5. När är en muskeln som starkast?
 6. Vad kallas motsatsen till koncentriskt arbete?
 7. Vad kallas det när man under sin träning kör hög intensivt tex 30 sekunder och sedan vilar 30 sekunder?
 8. Vilka rörelser stöter du på i den koncentriska delen av en sittande rodd?
 9. Vad menas med koncentrisk styrketräning?
 10. Är armhävningar excentriska?

Vad händer när muskeln arbetar excentriskt?

Den isometriska eller statiska muskelaktionen innebär att den aktiverade muskeln arbetar mot ett oeftergivligt motstånd utan att dess längd förändras . Den excentriska aktionen karaktäriseras av att den aktiverade muskeln förlängs, viljemässigt eller genom att den utsätts för stor belastning.

Vad händer med din arm när Bicepsmuskeln arbetar koncentriskt?

Koncentriskt arbete är då muskeln jobbar under förkortning, excentriskt arbete är då muskeln jobbar under förlängning. Om vi tar biceps som exempel så arbetar muskeln koncentriskt när du böjer armen och excentriskt när armen sträcks ut igen.

Vad innebär koncentriskt arbete?

En koncentrisk rörelse innebär att muskeln drar ihop sig och blir kortare, medan en excentrisk rörelse sträcker ut din muskel under rörelsen. Om du exempelvis använder vår biceps-maskin är den koncentriska fasen den där du rör armen mot dig, och den excentriska fasen när du går tillbaka och sträcker armen igen.

Hur sker en excentrisk rörelse?

En excentrisk rörelse är när din muskel eller led förlängs samtidigt som du kontraherar den. Inom styrketräning kallar man denna fas ofta för den negativa fasen utav en rörelse. Motsatsen till excentrisk är koncentrisk, och det innebär att dina muskler drar ihop sig och blir därför kortare.

När är en muskeln som starkast?

Detta kallas för muskelns kraft-längd-samband. Varje muskel har en optimal längd där den är som starkast och kan producera som mest kraft. Samtidigt finns det även ledvinklar där muskler också är som svagast.

Vad kallas motsatsen till koncentriskt arbete?

Excentrisk styrketräning kallas även för negativ träning, och utgörs av den bromsande delen av en rörelse. Motsatsen är koncentrisk träning, när muskeln dras ihop. Vid normal träning gör man båda dessa faser omväxlande. När man talar om excentrisk styrketräning betonar man dock den bromsande fasen.

Vad kallas det när man under sin träning kör hög intensivt tex 30 sekunder och sedan vilar 30 sekunder?

30/30-intervaller innebär att idrottaren utför arbete på 100 % av VO2max i 30 sekunder och därefter 30 sek- under på en hastighet som motsvarar 50 % av VO2max. Eftersom dom flesta av er inte vet ert maximala syreupptag så kan det vara lättare att använda sig av löphastighet.

Vilka rörelser stöter du på i den koncentriska delen av en sittande rodd?

Koncentrisk fas

 • Chins. Vägen upp (dragläget)
 • Knäböj. Vägen upp (pressläget)
 • Sittande rodd. Vägen mot dig (dragläget)

Vad menas med koncentrisk styrketräning?

Vad är egentligen excentrisk och koncentrisk träning? När du böjer och sträcker på en led arbetar dina muskler antingen koncentriskt eller excentriskt. Koncentriskt innebär att dina muskler drar ihop sig och muskeln blir kortare medan excentriskt innebär att dina muskler förlängs samtidigt som du kontraherar dem.

Är armhävningar excentriska?

Den gyllene modifieringen kallas negativa (eller excentriska) armhävningar, och är en armhävning som enbart fokuserar på den nedåtgående delen av armhävningen (den excentriska fasen). Du kommer att träna upp kontroll och styrka i kroppen som du sen kan använda till att orka trycka dig upp igen till raka armar.