:

När kommer tranorna till Hornborgasjön?

Innehållsförteckning:

  1. När kommer tranorna till Hornborgasjön?
  2. Har tranorna kommit 2021?
  3. När är Trandansen 2021?
  4. Varför samlas tranorna vid Hornborgarsjön?
  5. Vart flyttar Tranan på vintern?
  6. Vart flyger tranorna efter hornborgarsjön?
  7. Hur länge stannar tranorna vid Pulken?
  8. Var ligger Hornborgar sjön?
  9. Vad betyder att se en trana?
  10. Varför flyttar Tranan?

När kommer tranorna till Hornborgasjön?

Allra flest tranor brukar det vara i början av april. Under dansen gör fåglarna väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra. Det går inte att säga något visst klockslag eller viss tid på dagen som det blir dans, men det är nästan säkert att den blir av.

Har tranorna kommit 2021?

Transäsongen 2021 Snart är det vår i luften och tranornas efterlängtade rop hörs åter över Hornborgasjön. På grund av Coronapandemin blir även årets transäsong annorlunda. På Länsstyrelsens webbsida kan du läsa vad som gäller under ditt besök till Hornborgasjön.

När är Trandansen 2021?

OBS! Vi följer noga vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, resan kan ställas in och såklart full återbetalning. På alla våra svenska resor gäller fri avbokning 2 månader innan avresa.

Varför samlas tranorna vid Hornborgarsjön?

En fullvuxen trana väger mellan 4 och 7 kilo, och mäter cirka 2 meter mellan vingspetsarna. Det är samma tranor som återkommer till Hornborgasjön varje år. Anledningen till att tranorna kommer hit är den goda maten, det trygga boendet och för att ha grymt skoj!

Vart flyttar Tranan på vintern?

De finns i hela landet utom i fjällkedjan. Tranor flyttar från Sverige mellan augusti och oktober längs två olika flyttvägar. Den ena går över Tyskland och Frankrike till södra Spanien (Estremadura), medan den andra flyttvägen går över Östeuropa och Italien till Tunisien.

Vart flyger tranorna efter hornborgarsjön?

De flesta av tranorna är på väg till den glesbefolkade regionen Extremadura i Spanien, vid gränsen till Portugal. Andra nöjer sig med att flyga till vintervisten i Frankrike, eller till och med Tyskland.

Hur länge stannar tranorna vid Pulken?

Flest fåglar rastar vid Pulken under vårsträcket i slutet av mars och början av april. Under höststräcket tillbaka söderut rastar ett mindre antal tranor vid Pulken. Tranor som flugit från Tyskland under dagen brukar anlända tidigt på kvällningen. Många stannar ett par dagar för att vila och äta innan de flyger vidare.

Var ligger Hornborgar sjön?

Hornborgasjön är en insjö i Västergötland, belägen cirka 15 kilometer sydöst om Skara. Den räknas som en av Sveriges rikaste fågelsjöar och är särskilt känd för att tranor årligen dansar här. Sjön och dess omgivningar är sedan 1999 naturreservat benämnt Naturreservatet Hornborgasjön.

Vad betyder att se en trana?

Den japanska tranan ses som en helig fågel i Japan och är en symbol för trohet, kärlek och långt liv. Att arten finns avbildad på den japanska 1 000 yen-sedeln är ett tecken på hur betydelsefull arten är. Den japanska tranan hävdar stora revir i vattenområden som kärr, flodbankar och risfält.

Varför flyttar Tranan?

Men just nu är det tvärtom. Tusentals tranor på väg söderut är en säker signal om att hösten är här, trots värmen. I slutet av mars och början på april tar tranorna rast i några dagar vid Hornborgasjön i Västergötland på resan från södra Europa till häckningsplatserna i norra Sverige och Finland.