:

Vart vänder du dig för information om de lokala trafikreglerna?

Innehållsförteckning:

  1. Vart vänder du dig för information om de lokala trafikreglerna?
  2. Vad menas med lokala trafikföreskrifter?
  3. Vilka regler gäller för alla trafikanter?
  4. Var hittar du enklast lokala trafikföreskrifterna för din ort?
  5. Vad menas med Svängningsregeln?

Vart vänder du dig för information om de lokala trafikreglerna?

Trafikverket och kommunerna meddelar föreskrifter om bland annat hastigheter och bärighetsklass. Dessutom finns lokala trafikföreskrifter som kommunerna och länsstyrelserna beslutar om. De flesta trafikföreskrifter finner du på www.stfs.se.

Vad menas med lokala trafikföreskrifter?

De trafikföreskrifter som RDT ska hantera gäller särskilda trafikregler av olika slag. Dessa särskilda trafikregler ska i de flesta fall märkas ut genom vägmärken och vägmarkeringar, till exempel vägmärkena för hastighetsbegränsning och förbud mot att parkera fordon.

Vilka regler gäller för alla trafikanter?

Du som promenerar är gående. Men också andra trafikanter betraktas som gående, till exempel de som åker spark, rullskidor och rullskridskor. Trafikreglerna gäller för alla trafikanter. Det finns inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana eller gångväg.

Var hittar du enklast lokala trafikföreskrifterna för din ort?

Var hittar man de lokala trafikföreskrifterna? Alla trafikföreskrifter i Sverige är samlade och sökbara i en Rikstäckande databas för trafikföreskrifter (RDT) som Transportstyrelsen ansvarar för. I denna databas finns alla lokala trafikföreskrifter som kommunen, Länsstyrelsen och Trafikverket beslutat om.

Vad menas med Svängningsregeln?

När du svänger vänster i en korsning ska du väja för mötande trafik. Denna regel kallas passande för svängningsregeln. Även när du svänger höger och vänster och korsar vägen för cyklister ska du vänta på dessa.