:

Hur hamnar man på särskola?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hamnar man på särskola?
  2. Vad är särskola vilka personer har rätt gå i särskola?
  3. Hur länge går man i särskolan?
  4. Vilka kan gå i särskola?
  5. Kan föräldrarna bestämma om barnet ska gå i en särskola?
  6. Får man säga särskola?
  7. Vad är träningsskola vilka personer har rätt att gå i träningsskola?
  8. Vem får gå gymnasiesärskola?
  9. När ska man gå i särskola?

Hur hamnar man på särskola?

Det är hemkommunen som beslutar om en elev ska tas emot i grundsärskolan. Innan beslutet ska hemkommunen göra en pedagogisk, en psykologisk, en medicinsk och en social utredning. Kommunen ska samråda med elevens vårdnadshavare om utredningen medan den pågår.

Vad är särskola vilka personer har rätt gå i särskola?

Särskolan är till för de barn och ungdomar som inte klarar undervis- ningen och kunskapsmålen i grundskolan för att de har en utvecklings- störning, autism eller autismliknande tillstånd. Det gäller också barn och ungdomar som fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning på grund av hjärnskada.

Hur länge går man i särskolan?

Särskolan omfattar en obligatorisk nioårig särskola, gymnasiesärskola och särvux. Den obligatoriska särskolan innefattar grundsärskola för elever med en lindrig utvecklingsstörning; och träningsskola för elever som inte klarar av grundsärskolan på grund av en mer omfattande utvecklingsstörning.

Vilka kan gå i särskola?

Eleven har en utvecklingsstörning eller en bestående hjärnskada. 2. Eleven bedöms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav. Det är elevens hemkommun som fattar beslut om en elev har rätt att bli mottagen i grundsärskolan men båda vårdnadshavarna måste godkänna att ansökan om mottagande i grundsärskolan görs.

Kan föräldrarna bestämma om barnet ska gå i en särskola?

Föräldrarna kan när som helst under barnets tid i särskolan bestäm- ma att barnet ska gå över till grundskolan. Grundskolan har då skyldighet att ordna både plats och särskilt stöd till eleven. Även särskolans lärare kan uppmärksamma att särskolan inte är rätt skolform för eleven.

Får man säga särskola?

Särskolan har utvecklats starkt genom åren men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Regeringen anser att benämningen särskola är otidsenlig och att användningen av ordet kan förstärka en känsla av utanförskap och medföra ett ”vi-och dem-tänkande”.

Vad är träningsskola vilka personer har rätt att gå i träningsskola?

Träningsskolan är till för elever som man har bedömt inte kommer att tillgodogöra sig hela eller delar av grundsärskolans ämnen. ... Istället läser eleverna ämnesområden. Om skolan bedömer att en elev har förutsättningar för det, kan eleven läsa en kombination av grundsärskolans ämnen och ämnesområden.

Vem får gå gymnasiesärskola?

Vem kan i gymnasiesärskolan? Utbildningen i gymnasiesärskolan är till för ungdomar som har slutat grundskolan eller grundsärskolan och inte har förutsättningar att klara gymnasieskolans kunskapskrav på grund av en intellektuell funktionsnedsättning eller en hjärnskada.

När ska man gå i särskola?

I grundsärskolan går elever som har en utvecklingsstörning och som be döms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav. Även elever som har fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktions ned sättning på grund av en hjärnskada och som bedöms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav, kan i grundsärskolan.