:

Hur jobbar man med informationssäkerhet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur jobbar man med informationssäkerhet?
  2. Vad är informationssäkerhet MSB?
  3. Vad gör en Informationssäkerhetschef?
  4. Vilka är de tre principerna för god informationssäkerhet?
  5. Vad gör en Informationssäkerhetssamordnare?
  6. Vad gör en Informationsägare?
  7. Vad är informationssäkerhet och datasekretess?
  8. Vad säger MSB om informationssäkerhet cybersäkerhet och säkra kommunikationer?
  9. Vad är Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter?
  10. Varför behövs informationssäkerhet?

Hur jobbar man med informationssäkerhet?

Informationssäkerhetsansvaret bör följa verksamhetsansvaret. Avdelningar/enheter ska verka operativt i säkerhetsarbetet inom respektive verksamhetsområde. Enhetscheferna ansvarar för fortlöpande analys, kontroll och uppföljning av informationssäkerheten samt fastställande av rätt nivå för informationsskyddet.

Vad är informationssäkerhet MSB?

Systematiskt informationssäkerhetsarbete är att arbeta förebyggande och att kontinuerligt anpassa skyddet utifrån organisationens behov och risker. Då finns informationen tillgänglig när vi behöver den, vi kan lita på att den är riktig och inte manipulerad och att endast behöriga personer får ta del av den.

Vad gör en Informationssäkerhetschef?

Säkerhetschefer är specialister inom sina områden. I säkerhetschefernas arbetsuppgifter ingår det vanligtvis att ge anvisningar och sätta upp regler och rutiner i säkerhetsfrågor till alla berörda inom företaget eller organisationen.

Vilka är de tre principerna för god informationssäkerhet?

Informationssäkerhet utgörs av tre aspekter; att informationstillgångar ska vara konfidentiell, riktig och tillgänglig (se Figur 1). Olika typer av händelser (incidenter), som kan vara avsiktliga eller oavsiktliga, kan försämra konfidentialiteten, riktigheten eller tillgängligheten hos informationstillgångar.

Vad gör en Informationssäkerhetssamordnare?

Som kan fånga upp risker, ha omvärldsbevakning för nya risker och möjliga åtgärder, nya lagar och regler osv. I rollen som informationssäkerhetssamordnare följer hon upp och samordnar att nödvändiga rutiner, att instruktioner tas fram och att information kommer ut till medarbetarna.

Vad gör en Informationsägare?

Informationsägare är den som äger och ansvarar för att informationen är riktig och tillförlitlig samt för det sätt informationen sprids. Informationsägaren är därmed riskägare för den information som ska hanteras i it-systemet/lösningen.

Vad är informationssäkerhet och datasekretess?

Informationssäkerhet handlar framför allt om att hindra information från att läcka ut, förvanskas och förstöras. Det handlar också om att rätt information ska finnas tillgänglig för rätt personer, och i rätt tid.

Vad säger MSB om informationssäkerhet cybersäkerhet och säkra kommunikationer?

MSB:s uppgifter inom området är bland annat att ansvara för utveckling och förvaltning av säkra kommunikationer, vara råd- och stödgivande i informationssäkerhetsarbetet och hantera samt förebygga IT-incidenter. Inom området säkra kommunikationer ansvarar MSB för utveckling och förvaltning av Rakel, SGSI och WIS.

Vad är Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter?

Med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter avses uppgifter som rör säkerhetskänslig verksamhet och som därför omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretes- slagen (2009:400) eller som skulle ha omfat- tats av den lagen om den varit tillämplig i den aktuella verksamheten.

Varför behövs informationssäkerhet?

Informationssäkerhet handlar framför allt om att hindra information från att läcka ut, förvanskas och förstöras. Det handlar också om att rätt information ska finnas tillgänglig för rätt personer, och i rätt tid. Information ska inte kunna hamna i orätta händer och missbrukas.