:

Hur kan vi påverka FN?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan vi påverka FN?
  2. Vilka samband finns mellan mänskliga rättigheter och demokratiska styrelseskick?
  3. Varför hör mänskliga rättigheter och demokrati ihop?
  4. Vad kan FN göra för att förhindra krig?
  5. Vad kämpar FN för?

Hur kan vi påverka FN?

Fred säkerhet och nedrustning Genom opinionsbildning och påverkansarbete vill vi att Sverige stärker sin roll inom FN:s arbete för fred och säkerhet och fullföljer internationella åtaganden. FN:s fredsinsatser saknar ofta den personal och utrustning som behövs för att utföra det fredsfrämjande arbetet på bästa sätt.

Vilka samband finns mellan mänskliga rättigheter och demokratiska styrelseskick?

Demokratipolitiken omfattar bland annat allmänna val, åtgärder för att stärka och värna individens möjligheter till inflytande samt åtgärder för att främja och säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna.

Varför hör mänskliga rättigheter och demokrati ihop?

Demokratin utgör grunden för ett fritt, öppet och tolerant samhälle, där mänskliga rättigheter respekteras. Varje människas rätt att uttrycka sin mening och att fritt välja sina ledare är ingen rätt förbehållen de rika.

Vad kan FN göra för att förhindra krig?

FN arbetar konfliktförebyggande genom diplomati och medling och genom att utgöra en mötesplats för stater. Konfliktförebyggande är även det arbete som utförs av olika FN-organ för att avhjälpa bakomliggande orsaker till konflikter, som fattigdom och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Vad kämpar FN för?

FN:s stadga anger fyra huvudmål för FN: Att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Att utveckla vänskapliga förbindelser mellan länder. Att åstadkomma internationell sam verkan för att främja utveckling och mänskliga rättigheter. Att utgöra en medelpunkt för länders samverkan för att nå dessa mål.