Hur påverkas vi av strålning?
Innehållsförteckning:
- Hur påverkas vi av strålning?
- Vad kan man använda Betastrålning till?
- Vad är normal strålning?
- Hur påverkas människans kropp av joniserande strålning?
- Hur länge har man biverkningar efter strålning?
Hur påverkas vi av strålning?
En hög akut stråldos kan förstöra många celler och orsaka strålsjuka, lokal vävnadsskada eller fosterskada. Strålning som träffar levande vävnad ger upphov till fysikaliska och kemiska reaktioner som orsakar biologiska förändringar. Strålning bryter sönder arvsmassan i cellerna, det vill säga DNA-spiralen.
Vad kan man använda Betastrålning till?
Faror. Betapartiklar med en energi på 2 MeV har en räckvidd på ungefär en centimeter i vävnad och 10 meter i luft. Betapartiklar i stor mängd kan orsaka cancer eller vara dödande.
Vad är normal strålning?
Strålning från radioaktiva ämnen är en naturlig del av vår miljö. Den kommer från rymden, marken och oss själva. Denna strålning kallas naturlig bakgrundsstrålning och genomsnittssvensken får cirka 1 mSv (millisievert). Strålningen från rymden är normalt ganska liten, ungefär 0,3 mSv per person och år i Sverige.
Hur påverkas människans kropp av joniserande strålning?
Hur farlig är den joniserande strålningen? Joniserande strålning har så pass hög energi att den kan förändra celler som kommer i dess väg och också skada arvsanlagen i cellen, DNA:t. Normalt reparerar kroppen de skadade cellerna, men de kan också leda till att cancer utvecklas.
Hur länge har man biverkningar efter strålning?
De flesta tidiga biverkningar brukar märkas av efter två till tre veckors behandling, men de kan komma tidigare. De går inte över genast efter sista behandlingen. Kulmen är ofta en kort tid efter att strålbehandlingens avslutats, sedan avtar biverkningarna successivt .