:

Finns surströmming på ICA?

Innehållsförteckning:

 1. Finns surströmming på ICA?
 2. När ska man äta surströmming?
 3. Är surströmming?
 4. Hur gör man surströmming?
 5. Var kan man köpa surströmming i Stockholm?
 6. Vem säljer surströmming?
 7. När får årets surströmming säljas?
 8. När får man börja sälja surströmming?
 9. Är surströmming fermenterad?
 10. Vem kom på surströmming?

Finns surströmming på ICA?

I butiken hittar du nu den ädla fisken från Oskars, Röda Ulven och Mannerströms. Hela fiskar och filéer. Du hittar godsakerna i en kyl strax bortom fisk- och skaldjursdisken.

När ska man äta surströmming?

Under 1800-talet började traditionen att äta surströmming även att röra sig genom samhällets sociala skikt och den tidigare fattigmansmaten blev festmat. Surströmmingsfestens årliga premiär är sedan 1940 satt till den tredje torsdagen i augusti.

Är surströmming?

Surströmming är helt enkelt fisken strömming som har konserverats genom en specifik jäsningsprocess. Strömmingen äts traditionsenligt från och med den 18 augusti varje år. Det är en speciell rätt, älskad av många men troligen hatad av flera! Smaken är speciell med mycket sälta och en stark odör.

Hur gör man surströmming?

Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken.

Var kan man köpa surströmming i Stockholm?

Och det bästa: deras så kallade suringar finns att köpa hos Melanders fisk i Hötorgshallen! Hos Melanders fisk finns surströmmingsexpertis om du vill få tips eller har frågor. Ett gott och klassiskt sätt att äta surströmming är att hacka gul lök över surströmming på en knäckebrödsskiva med smör.

Vem säljer surströmming?

Den håller sig utmärkt.

 • BERGSJÖ ICA Supermarket.
 • BERGVIK. COOP Bergvik.
 • BJURÅKER. Nyberg på berget.
 • BOLLNÄS. Ica Kvantum. Stora COOP.
 • EDSBYN. COOP Konsum. ICA Supermarket.
 • ENÅNGER. COOP Nära.
 • FUNÄSDALEN. ICA Supermarket.
 • FÄRILA. Ica Supermarket.

När får årets surströmming säljas?

Säsongen för surströmming närmar sig efter semestern. I början av augusti börjar de första burkarna synas i butik och den tredje torsdagen i augusti är det dags för surströmmingspremiär.

När får man börja sälja surströmming?

Kort svar: Traditionellt har surströmmingspremiären i Sverige varit den tredje torsdagen i augusti. Numera finns det dock inget i lag fastställt datum för surströmmingspremiären, men många tillverkare försöker hålla fast vi den tredje torsdagen i augusti som premiärdatum. År 2021 blir det torsdag 19 augusti.

Är surströmming fermenterad?

Den höga salthalten hindrar tillväxt av förruttnelsebakterier men tillåter de salttoleranta, aromproducerande bakterierna att växa. Man kan således inte säga att surströmmingen är rutten. Den är en fermenterad produkt framställd genom en noga kontrollerad process.

Vem kom på surströmming?

Men bristen på salt kan ha skapat surströmmingen. Det fanns gott om strömming i havet när Gävlefiskarna på 1500 talet började komma till Ulvöarna i sina haxar som är små flatbottnade båtar. Här fiskade de strömming som de saltade in i stora kärl. Men salt var en bristvara och väldigt dyrt och inget man slösade på.